0

Б едни, които са изгубили здравноосигурителни права, както и тези, които не се осигуряват за здраве имат право на безплатни реимунизации, които са вписани в задължителния имунизационен календар в България.

Бедни, които са изгубили здравноосигурителни права, както и тези, които не се осигуряват за здраве имат право на безплатни реимунизации, които са вписани в задължителния имунизационен календар в България.

Това съобщиха от Региналната здравна инспекция за София и уточниха, че реимунизациите за тези категории хора се извършват в имунизацинните кабинети на  РЗИ-та.

При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом. От втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец. Между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба.  От 13-я месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Реимунизации се извършват от 12-я месец - реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием. От 16-я месец се прави реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием. На 6-годишна възраст реимунизацията е срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а на 7- годиша  възраст срещу туберкулоза, ако робата се е оказала отрицателна. На 11 години следва пак реимунизация срещу туберкулоза в случай, че пробата е отрицателна, а на 12 години е реимунизацията срещу морбили, рубеола и паротит, както и срещу тетанус и дифтерия. На 17-годишна възраст следва реимунизация срещу тетанус и дифтерия. При навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това се прави реимунизация срещу тетанус и дифтерия.