Реимунизират безплатно здравнонеосигурените в РЗИ-та

Реимунизират безплатно здравнонеосигурените в РЗИ-та

Бедни, които са изгубили здравноосигурителни права, както и тези, които не се осигуряват за здраве имат право на безплатни реимунизации, които са вписани в задължителния имунизационен календар в България.

Това съобщиха от Региналната здравна инспекция за София и уточниха, че реимунизациите за тези категории хора се извършват в имунизацинните кабинети на  РЗИ-та.

При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом. От втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец. Между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба.  От 13-я месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Реимунизации се извършват от 12-я месец - реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием. От 16-я месец се прави реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием. На 6-годишна възраст реимунизацията е срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а на 7- годиша  възраст срещу туберкулоза, ако робата се е оказала отрицателна. На 11 години следва пак реимунизация срещу туберкулоза в случай, че пробата е отрицателна, а на 12 години е реимунизацията срещу морбили, рубеола и паротит, както и срещу тетанус и дифтерия. На 17-годишна възраст следва реимунизация срещу тетанус и дифтерия. При навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това се прави реимунизация срещу тетанус и дифтерия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.