Регулационно беззаконие

Регулационно беззаконие

От години абонатите на всички видове монополисти у нас се оплакват от пладнешкия обир, на който са подложени. Често в гнева си те смятат, че плащаните от тях цени са незаконни. В крайна сметка, поне отчасти те се оказаха прави. Пише го в решение не на коя да е инстанция, а на Върховния административен съд.

Вярно, става дума за решение на КЕВР за недълъг период от време, но важен е принципът. Тепърва заради нарушаването на законността ще се спори дали енергийните монополисти ще връщат пари на абонатите, принудени да плащат незаконни цени. Хубаво, че все още гражданското общество у нас не е съвсем погинало и са се намерили хора, обявили се срещу законността на отмененото над 3 години по-късно решение на регулатора. Същият този регулатор, на който всички потребители, или по-точно крепостни на монополистите, се надяват да защитава интересите им. Та нали и със закон това му е вменено във функциите.

Сега от КЕВР обявиха, че тепърва ще се запознават с мотивите на съда. Редно е да попитаме дали това запознаване ще доведе до положителни решения за абонатите? Въпросните абонати, от чиито данъци се плащат заплатите на чиновниците, одобрили незаконните цени. Дали пък за подобно налагане на пазара на незаконни цени не се предвиждат и санкции? Това най-добре знаят юристите.

Непрекъснато ни се казва как писането на всички нормативни актове в държавата се прави от висококвалифицирани и безпристрастни експерти. В конкретния случай пък става въпрос за увеличаване на цените на парното и топлата вода с цели 25%. Разбира се, поскъпването няма нищо общо със законността, но дали пък и други подобни огромни повишения на пределните цени на монополистите не са били приети в разрез със закона?

По време на т. нар. преход пък енергетиката бе превърната в батак от решения, ощетяващи държавата и потребителите. Трябва ли да споменаваме милиардите, закопани за вечни времена, в корупционния проект за изграждане на втора атомна електроцентрала за последните почти четири десетилетия? От подобни изпълнения в момента много от големите държавни фирми в енергетиката са „на червено“ и то не с един-два милиона. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 3“ отдавна надвиши милиард лева и с всеки произведен мегаватчас от нейните турбини се генерират още загуби. Те пък се гарантират или плащат от принципала й БЕХ, или по-точно казано пак от всички данъкоплатци. Да не забравяме и за общинската столична топлофикация, която „бодро“ застига по този показател маришката централа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.