Общинска администрация – Шабла извършва регистрация на домашните прасета в гр. Шабла, съобщава на сайта си Общината. Регистрацията се извършва във връзка с необходимостта от изплащане на обезщетения при евентуално възникване на огнище на африканска чума по свинетe.

За целта е необходимо стопаните на домашни прасета в гр. Шабла, отглеждани в задни дворове, за лични нужди, да подадат следната информация: трите имена на собственика, точен адрес, телефон за връзка и брой на отглежданите прасета.

Информацията се подава на телефони 05743/4206 и 0882/299033 или на място – на портала в сградата на община Шабла, ст. 107.

Регистрацията на прасетата, отглеждани в селата на територията на община Шабла, се извършва в съответните кметства.

Собствениците на нерегистрирани животни не подлежат  на обезщетения, при евентуално възникнало огнище на заболяването.

На 1 август бе съобщено, че на територията на община Шабла е намерено мъртво диво прасе. Очакват се резултатите от изпратените проби. Предприети са незабавно мерки – районът, където е било открито мъртвото животно, е бил отцепен от полиция. На място са присъствали екологът на община Шабла, ветеринарен лекар от ОДБХ. Взети са проби по надлежния ред и тялото на дивото прасе е загробено.

Ветеринарните лекари предупреждават да се наблюдават домашните животни в задните дворове и при най-малки съмнения, да се търси помощ от ветеринарните лекари по общини. На територията на община Шабла дворовете, в които се отглеждат прасета, са около 90 на брой.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.