НОВ РЕКОРД: Безработицата вече е под 5%

НОВ РЕКОРД: Безработицата вече е под 5%

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през август, като достигна нова рекордно ниска стойност от 4.9%, посочиха от Агенцията по заетостта. Снижението спрямо предходния месец е с 0.1%, а спадът на годишна база е с 2.6 процентни пункта (от 7.5% през август 2020 г.). В сравнение с края на август 2019 г. – година, като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0.3 пункта.

Регистрираните безработни в края на месец август са 160 707, което е с 4 427 по-малко от юли и с около 85 хил. или с 34.6% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през август са се регистрирали нови 19 522 безработни, като те са с 929 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо август 2020 г. се наблюдава спад от 4 541 лица. Други 818 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През август близо 15 500 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на АЗ отчитат намаление на броя им с близо 2 500 спрямо юли и намаление от около 8 000 спрямо същия месец на предходната година. Други 349 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда, посочиха от АЗ.

76.3% от започналите работа през август са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 23,7%, следвани от търговията с 14,6%, хотелиерството и ресторантьорството с 9,5%, държавното управление – 5,8%, строителството – 5,6%, административните и спомагателните дейности – с 4.1%,  хуманното здравеопазване и социалната работа с 3,6%, селското, горското и рибното стопанство – 3,5%, транспорта  - с 3,2% и др.

Близо 3 700 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 720 по програми и мерки за заетост и близо 3000 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на повече от 33 000 безработни лица, като само през август са сключени трудови договори с нови близо 1400 безработни, посочиха от АЗ.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. По нея през месеца близо 2 600 работодатели са били одобрени от Агенцията за получаване на финансова подкрепа от държавата за запазване заетостта на 76 355 работили през юни или юли.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са около 16 хил. или с 3.7% повече от предходния месец и с 9.8% по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.1%), следват образование (19.8%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.7%), административните и спомагателните дейности (10.0%), хотелиерство и ресторантьорство (9.3%) и държавното управление (5.4%), казаха от Агенцията.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии, чистачи и помощници и други, допълнига от АЗ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.