0

К рай на свободно движещите се из селските дворове и бунища свине.

Край на свободно движещите се из селските дворове и бунища свине.

Заради африканската чума се затягат мерките за биосигурност за отглеждане на прасета както в промишлени ферми и в малки семейни ферми, така и в стопанства тип заден двор. Новите мерки се обсъждат от работна група на агенцията по храните и земеделското министерство.

Регистрацията на стопанствата тип заден двор ще стане задължителна. Това става ясно от брошура на агенцията по храните. Регистрацията ще струва само 1 лев на прасе. Процедурата включва подаване на заявление до Областната дирекция по безопасност на храните, документ за собственост (наем), осигурено обслужване от ветеринарен лекар, становище от кмета на населеното място. В едно стопанство ще могат да се гледат до три броя свине за угояване за лични нужди, досега разрешени бяха до 5 животни. Няма да се позволява отглеждане на свине майки и некастрирани нерези в тези стопанства. Забранява се придвижването на животни към други стопанства, кланици или транжорни.

Биосигурност

Новите мерки за биосигурност предвиждат поставяне и на огради, за да се ограничи движението на свинете и да няма достъп на външни хора и други животни.

Ще има и специални изисквания към кочините. Те трябва да са стабилни и също да не позволяват достъп на други животни. Ще има и изисквания и за водоснабдяването на обектите – то трябва да е от собствен или централен водоизточник.

Въвеждат се и специални изисквания за дезинфекция. На входа на помещението ще трябва да има дезинфекционна ваничка за обувки. Стопаните освен това ще трябва да сменят дрехите и обувките си преди влизане в кочината и ще трябва да дезинфекцират ръцете си преди влизане и излизане.

Предвиждат се мерки за борба с насекоми и гризачи. Стопаните ще трябва да използват препарати срещу тях в помещенията и двора.

Оборудването пък не трябва да се споделя с други стопанства и редовно ще се чисти и дезинфекцира.

Въвежда се забрана свинете да се хранят с кухненски отпадъци.

Торът пък ще трябва да се съхранява 6 месеца на специално място преди използването му. Зърното и фуражите ще се съхраняват поне 60 дни след добива им, преди да бъдат използвани за храна. Сламата за постеля ще трябва да отлежава поне 90 дни след добива й.

Ушни марки

Животните ще пристигат в обекта, идентифицирани от индустриални и фамилни свинеферми с ушни марки и с ветеринарномедицинско свидетелство за транспорт – пътен лист. Документите – пътните листове, документи за произход на животните, ветеринарномедицински документи, ще се пазят от стопанина. Стопаните също така ще трябва да спазват изискванията за хуманно отношение при отглеждането на животните и да осигурят прилагането на здравни мерки съгласно националната програма за профилактика и контрол на заболяванията.

За фамилните ферми ще има пък изискване за обособяване на сух филтър за смяна на дрехи. Ще има и изисквания за временно съхранение на трупове на умрели животни и странични животински продукти в затворени контейнери, които се почистват и дезинфекцират.

Чумата отнесе всяка пета свиня

Чумата унищожи 1/5 от свиневъдството у нас.

Това обяви земеделският министър Десислава Танева на форум за АЧС, който се проведе в София.

Умъртвените прасета са над 131 000. Разходите за дезинфекция, загробване и обезщетения на стопаните са над 23 милиона евро. Част от тях ще бъдат възстановени от Брюксел.
От началото на годината досега са регистрирани общо 35 огнища при домашни свине.