Регионалните туристически организации стават самостоятелни

Регионалните туристически организации стават самостоятелни

Организациите за управление на туристическите региони ще станат самостоятелни, като ще могат да развиват и друга стопанска дейност. Това предвиждат предложения на Министерството на туризма за промени в Закона за туризма, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Крайният срок за изпращане на становища е 12 октомври.

Организациите ще могат също така да поддържат базата данни за туризма в съответните райони и да актуализират регистъра на атракциите в Националния туристически регистър, който е част от Единната система за туристическа информация. Организациите ще могат и да имат клонове, да осъществяват маркетингови дейности – да си изработят лого, слоган и сайт на съответния туристически регион, както и да контролират маршрутите за пешеходен и колоездачен туризъм на територията, на който действат.

Организациите за управление на туристическите региони бяха въведени с новия Закон за туризма от 2013 г., с който се въведе идеята за туристическо райониране на България. Туристическите райони следва


да имат собствено наименование, лого и слоган.


Броят, наименованието и териториалният обхват на туристическите райони се обявяват със заповед на ресорното министерство. Тези организации се регистрират по реда на Търговския район. Те са доброволни и към момента извършват дейност в обществен интерес – формират регионални туристически продукти и осъществяват регионален маркетинг и реклама на съответните туристически региони.

По данни от един от регистрите на туристическото министерство към момента действат десетина такова организации в цялата страна.

За да могат да финансират допълнителните дейности, които им се възлагат, организациите


ще могат да осъществяват допълнителна стопанска активност,


но ако е свързана с предмета на основните им дейности. Точният предмет на тази дейност, която трябва да носи приходи за организациите, ще се определя в устава им от управителните органи.

Организациите ще подлежат на контрол от Министерството на туризма, както и от Сметната палата, която ще проверява дали харчат правомерно и ефективно публичните средства, които получават (най-често по линия на проекти, финансирани от различни програми). Решенията на регионалните туристически организации ще подлежат и на съдебен контрол. Клоновете на организациите също ще се вписват в регистър към Министерството на туризма.

С промените се въвеждат и санкции, ако управителните органи на регионалните туристически организации не изпълняват задълженията си. При първоначално нарушение глобата е от 500 до 3 хил. лева за всеки отделен случай, а при повторно нарушение – от 1000 до 6 хил. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.