Регионалният министър: Няма да спрем с обновяването на сградния фонд на България

Регионалният министър: Няма да спрем с обновяването на сградния фонд на България

България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези цели и по линия на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. Ако този финансов ресурс бъде изразходван целесъобразно и по правилата, ще промени към по-добро общата картина на сградния фонд в България.Това заяви регионалният министър Виолета Комитова във видеообръщение към участниците в международна конференция по сеизмично инженерство, която се провежда на 20 и 21 октомври в София.

"Разполагаме с огромен жилищен фонд. В по-голямата си част той е със здрава и надеждна конструкция, но проблемът е, че повечето от сградите са над 30 години. Допълнителна трудност при обновяването им е големият процент частна собственост. Следователно сеизмичното осигуряване и обновяване зависи от хиляди хора с различни възможности, интереси и социален статус", коментира тя, като допълни, че въпреки това от ведомството няма да се откажат да обновяването  на сградния фонд на страната.

По думите на Комитова в днешно време е необходим нов подход, базиран на иновациите, модерните строителни технологии и дигитализацията. Процесът на саниране ще е и поредната крачка към техническата паспортизация на сградния фонд, защото преди санирането на всяка сграда тя ще бъде конструктивно обследвана, което е в основата  за определяне на рисковете от бедствия, аварии и риска от земетресения. Министърът подчерта, че се присъединява към идеите на Научния център към Европейската комисия (JRC) за едновременно сеизмично усилване и енергийно обновяване на съществуващите сгради.

Международната конференция по сеизмично инженерство, която се провежда под патронажа на МРРБ, се организира от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Регионална колегия София-град и техните партньори - Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейският съвет на инженерните камари (ECEC). Сред темите на форума са намаляване на сеизмичния риск чрез правилно проектиране с Еврокод 8, повредите на сградите, причинени след опустошителните земетресения в Хърватия и оценки на щетите от нанесените поражения, интегрирани техники за сеизмично усилване и енергийна ефективност на съществуващи сгради и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.