59 км от републиканските пътища в Смолян са в лошо състояние (ОБНОВЕНА)

59 км от републиканските пътища в Смолян са в лошо състояние (ОБНОВЕНА)

Предстои ремонт на пътя Соколовци-Стояново

В лошо състояние са 59 км от републиканските пътища на територията на община Смолян, в средно – 39.8 км, а в добро - 82 км. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите й срешение на Министерски съвет на територията на общината са утвърдени 51 общински пътя като 8,4 километра са в добро състояние, в задоволително - 17, в незадоволително - 56, а в лошо - 175.

"За тези пътища  трябва да се грижи общината",

напомни министърът, като допълни, че общата дължина на пътната мрежа в общината е 438 км, от които 181 републикански и 257 общински пътища. Съгласно Закона за пътищата, републиканската част от тях трябва да се поддържа от АПИ, а общинската от кмета на съответната община. На територията на Смолян републиканските пътища са 11 – един второкласен и десет – третокласни. 

Тя припомни, че през 2020 г. е завършил ремонтът на 27.2 км от път III – 866 по направление Смолян- Стойките – Широка лъка на стойност 27.9 млн. лв. по линия на  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В хода на проекта е положена нова асфалтова настилка и са изпълнени укрепителни дейности. Предстои и превантивен ремонт на пътя III – 8683 заради активизирало се свлачище, което може да засегне републикански път II – 86.

За доизграждането и рехабилитацията на общинския път Смолян - Мугла министърът съобщи, че в МРРБ не е постъпвало искане за пътната артерия и допълни, че по линия на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС през 2018 г. на общината са предоставени 600 000 лева за възстановяването на общинския път от км 1 до км 3. 

По отношение на снегопочистването в община Благоевград пък Аврамова поясни, че поддръжката на републиканската пътна мрежа в общината се ивършва от "Пътно поддържане – област Благоевград", съгласно договор от 2019 г. Предвидените средства за целта пък са в размер на над 8.5 млн. лв. Осигурените материали са 3195 тона сол 47 тон химически материали и 100 машини за снегопочистване. Изготвен е и план за действие при утежнени зимни условия. Ресорният министър допълни, че път II-19, преминащ през прохода „Предела“ е добро състояние, а по целия участък има 34 машини, готови да почистват. На път II - 84 между Банско и Юндола пък има 9 снегорина и достатъчно материали за почистването на пътните платна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.