Обсъждат обхвата на тол системата

Обсъждат обхвата на тол системата

Регионалният министър: 378,7 млн. лева са приходите от пътни такси

Предстои задълбочен анализ за таксуването по републиканската мрежа на тежкотоварните автомобили, тъй като засега се таксуват само първокласни пътища и второкласни пътища. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на заседание на реигоналната комисия към НС.

Приходите от тол системата са в размер на 378 760 625 лв.  По думитена Аврамова нашата система за електронно таксуване е призната като най-ефективната в цяла Европа. „Извършената реформа носи няколко ползи – имаме по-добра оперативност, по-добра събираемост на таксите, по-добра система за поддържане на данни, имаме контрол на инфраструктурата, по-голям контрол на правоприлагането, като имаме най-гъстата система от контролни точки, дава се възможност за своевременно налагане на наказания за нарушения, има гъвкавост при обслужването без посредничество на търговска банка", каза още Аврамова.

Думите й бяха подкрепени на члена на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов, който допълни, че системата работи ефективно и изпълнява своята функционалност.

"Основен приоритет на правителството е изграждането на добра пътна мрежа и завършване на магистрала „Хемус“. С това се цели по-добър стандарт на живот, развитие на регионите и нови инвестиции", подчерта регионалният министър. От думите ѝ стана ясно, че един от приоритетните участъци е участъкът Русе - Бяла, в който има концентрация на ПТП. Друг проект, който е важен и продължава е магистрала „Европа“. Работи се усилено в отсечката Боаза - Велико Търново. Освен това се работи усилено по тунел „Железница“. "Напредва се с бързи темпове. Очаквам до април да бъдат пробити и двете тръби на тунела и да се започне с полагане на покритията. В България никога не се е строило с такива мащаби, както е сега", завърши тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.