С придобиването на F-16 блок 70 българската бойна авиация ще се възроди и ще заеме достойно място в НАТО

За пръв път от години военното и политическото ръководство на армията говорят в един глас

След дълги години на негативни тенденции в Българската армия, най-сетне бе даден ход на дългоочакваните реформи. За пръв път висши военни, политици и редови военнослужещи заговориха в един глас или, по армейско казано, „влязоха в крак“. Фактите са неоспорими – след 10-годишна агония за пръв през 2018 г. постъпилите във войската са повече от напусналите.

До този положителен обрат се стигна след увеличението на заплатите на униформените и трите мащабни проекти за модернизация на въоръжените сили.

Първият проект е за придобиването на нови модерни изтребители за ВВС. По него България е в напреднала фаза на преговори със САЩ за доставката на свръхмодерния F-16 блок 70. С него нашите нашите летци най-сетне ще слязат от старите МиГ-ове, по-голямата част от които не са годни за летене. Така бойната ни авиация ще заеме достойно място в НАТО и ще може да изпълнява задачите си по охрана на въздушните ни граници, както и да участва в международни партньорски мисии. А съветските машини ще заемат своето достойно място в музея. Бонус в случая е, че България ще може сама да поддържа и да произвежда части за американските изтребители. Което буквално ще възроди някога славната българска бойна авиация.

Вторият проект е за придобиване на нови бойни кораби за ВМС. Там все още не ясно кой от трите участника ще спечели конкурса. Но с новите предизвикателства в Черно море, включително пренасочването на мигрантсите потоци по вода, модернизацията на флота безспорно е без алтернатива.

Третият проект е за доставка на нови бойни машини за пехотата. Става дума за модерни бронирани машини, които също могат да се използват многофункционално – за защита на границите от военна агресия, при антитерористични операции, охрана и т.н.

Очевиден факт е, че вече можем да говорим за т.нар. реформа в униформа. Единомислието между военното и политическото ръководство на Българската армия е красноречиво доказателство за това. Реформа закъсняла, но затова пък двойно по-необходима.

Излишно е да се обяснява на неолибералите и брадатите женчовци, които не са ходили в казарма и поради това изпитват неистов комплекс от армията колко важни са въоръжените сили за държавността. Имаш армия, имаш държава, нямаш армия – имаш разграден двор. Опасностите са всеизвестни – съвсем близо до нашите граници бушуват горещи военни конфликти, няколко такива „дремят“ и само чакат искрата, която ще ги подпали. С всяка година заплахите от международния тероризъм стават все по-големи. Сами избираме – дали да сме готови за заплахите, или да затваряме очи?

Най-малкото при силна и адекватна армия всяка държава се превръща в геополитически фактор, който трудно може да бъде изнудван и шантажиран – било то политически, или икономически.

Първата крачка към модернизацията на Българската армия е направена. Предстоят още много.

По темата: реформа НАТО Ф16
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В кривото огледало на Прокопиев правилни са само тези, които не му пречат да краде чуждите пари

Априори виновни

В кривото огледало на Прокопиев правилни са само тези, които не му пречат да краде чуждите пари

Помните ли онази детска песничка за балона и надуването му с въздух под налягане? Е, всички знаем края й. А тези дни го видяхме и нагледно, когато един прокурор в една тъмна стаичка заличи с един размах на писалчицата си марката на най-тиражния вестник в страната - „Телеграф“.

 

Местни избори 2019-опасности и проблеми

По-късно тази година, на 27 октомври и 3 ноември, ще се произведат местни избори в цялата страна. Те са почти толкова важни, колкото и парламентарните. Даже за много хора в по-малките населени места това всъщност са най-важните избори. Защото качеството на техния живот непосредствено зависи от действията и бездействията на местните власти. Но какво всъщност ще избираме на тези две дати?

Дране като за нашето море

Туризмът у нас бележел ръст. Така поне казват от ресорното министерство. И благодарение на него в хазната влезли милиарди. Усетихме ги, ама не баш. Може би чужденците го усещат. Ръстът, не милиардите. Защото в моя джоб нищо не влезе.