С придобиването на F-16 блок 70 българската бойна авиация ще се възроди и ще заеме достойно място в НАТО

За пръв път от години военното и политическото ръководство на армията говорят в един глас

След дълги години на негативни тенденции в Българската армия, най-сетне бе даден ход на дългоочакваните реформи. За пръв път висши военни, политици и редови военнослужещи заговориха в един глас или, по армейско казано, „влязоха в крак“. Фактите са неоспорими – след 10-годишна агония за пръв през 2018 г. постъпилите във войската са повече от напусналите.

До този положителен обрат се стигна след увеличението на заплатите на униформените и трите мащабни проекти за модернизация на въоръжените сили.

Първият проект е за придобиването на нови модерни изтребители за ВВС. По него България е в напреднала фаза на преговори със САЩ за доставката на свръхмодерния F-16 блок 70. С него нашите нашите летци най-сетне ще слязат от старите МиГ-ове, по-голямата част от които не са годни за летене. Така бойната ни авиация ще заеме достойно място в НАТО и ще може да изпълнява задачите си по охрана на въздушните ни граници, както и да участва в международни партньорски мисии. А съветските машини ще заемат своето достойно място в музея. Бонус в случая е, че България ще може сама да поддържа и да произвежда части за американските изтребители. Което буквално ще възроди някога славната българска бойна авиация.

Вторият проект е за придобиване на нови бойни кораби за ВМС. Там все още не ясно кой от трите участника ще спечели конкурса. Но с новите предизвикателства в Черно море, включително пренасочването на мигрантсите потоци по вода, модернизацията на флота безспорно е без алтернатива.

Третият проект е за доставка на нови бойни машини за пехотата. Става дума за модерни бронирани машини, които също могат да се използват многофункционално – за защита на границите от военна агресия, при антитерористични операции, охрана и т.н.

Очевиден факт е, че вече можем да говорим за т.нар. реформа в униформа. Единомислието между военното и политическото ръководство на Българската армия е красноречиво доказателство за това. Реформа закъсняла, но затова пък двойно по-необходима.

Излишно е да се обяснява на неолибералите и брадатите женчовци, които не са ходили в казарма и поради това изпитват неистов комплекс от армията колко важни са въоръжените сили за държавността. Имаш армия, имаш държава, нямаш армия – имаш разграден двор. Опасностите са всеизвестни – съвсем близо до нашите граници бушуват горещи военни конфликти, няколко такива „дремят“ и само чакат искрата, която ще ги подпали. С всяка година заплахите от международния тероризъм стават все по-големи. Сами избираме – дали да сме готови за заплахите, или да затваряме очи?

Най-малкото при силна и адекватна армия всяка държава се превръща в геополитически фактор, който трудно може да бъде изнудван и шантажиран – било то политически, или икономически.

Първата крачка към модернизацията на Българската армия е направена. Предстоят още много.

По темата: реформа НАТО Ф16
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Когато не всичко е черно на бяло

Хиляди български работници били измамени в Германия след обещания за работа в строителството. В началото обещанията са едни, после на място всичко се оказва различно. Оказват се без заплати, но и сами трябва да си плащат квартирата.

Стендове не за здраве

Лекар бе разкрит в тв разследване да слага стендове на здрави хора. Целта е негово, а вероятно и на други хора, облагодетелстване, чрез неправомерно източване на Здравната каса.

Цената на целомъдрието

Целомъдрие? Самата дума в ХХІ век предизвиква не насмешка, а откровен смях. Особено в някои слоеве на обществото – тийнейджърите и хората без образование. Оказва се, че младите хора в България започват най-рано полов живот в страните от Европейския съюз.