0

О т 25 август посетителите на Парк-музей „Владислав Варненчик“ - филиал на Националния военноисторически музей, ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Спомените оживяват“.

От 25 август посетителите на Парк-музей „Владислав Варненчик“ - филиал на Националния военноисторически музей, ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Спомените оживяват“.

Тя е посветена на 85-та годишнина от откриването на мавзолея на крал Владислав III Ягело, наречен посмъртно Варненчик (1424 -1444 г.), която отбелязваме тази година.

През 1935 година цялата общественост, не само на Варна, е ангажирана с довършването и откриването на мавзолея на младия полскo-унгатски крал, загинал през 1444 години едва 20-годишен край Варна в битка с настъпващите на Балканите османски орди.

Емоциите, преживяванията, трудностите и успехите показва фотодокументална изложба, която може да бъде разгледана в двора на музея от 25 август до 25 септември. С богат фотоархивен материал се проследява периода от началото на ХХ век, когато се заражда идеята за построяване на паметник на полесражението от 10 ноември 1444 г. при Варна, до наши дни.

Автентични кадри, запечатали историята на Парк-музея и изображения на емблематични експонати представят подготвителните дейности, строителството и официалното откриване на мемориалния комплекс, на което присъстват над 30 000 гости, сред които цар Борис III и цялото българско правителство, дипломатически и военни делегации.

Специално място в мавзолея е отделено на полагането на надгробната плоча на краля, както и на значението на Мемориалния комплекс като обединително звено в историята на Югоизточна Европа, пазещо спомена за „последния кръстоносец“ и загиналите войни.