1400 тома книги в стъклени библиотеки се връщат на „Славейков“ (ВИДЕО)

1400 тома книги в стъклени библиотеки се връщат на „Славейков“ (ВИДЕО)

Щандовете с интернет и електромер

1400 тома книги ще бъдат върнати на емблематичния площад "Славейков". Те ще бъдат разположени в седем разгъваеми стъклени библиотеки. Това стана ясно по време на финансова комисия в Столичния общински съвет, където бе приет доклада за поставяне на преместваеми обекти тип библиотека-щанд на площада.

В него се предвижда поставяне на 7 обекти за книги на стойност 276 хил. лв., за които тепърва ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнител. Именно за парите общинските съветници влязоха в спор. Опозицията скочи, че цената за един щанд е прекалено висока. От ГЕРБ обаче обясниха, че това е максимално заложената сума, която може да се отдели за въпросните библиотеки и попитаха колегите си дали предлагат да се сложат "бараки и да се върнат кашоните с банани". Очакванията са инвестицията да се възвърне до 2-3 години.

Проектът на арх. Димитър Паскалев предвижда разгъваемата библиотека да се състои от от две отваряеми стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона. Колоната се монтира върху монтажен бетонов фундамент под настилката. Над отваряемите крила е разположена стъклена козирка. В стоманените крила са вложени библиотечни разгъваеми шкафове с допълнителни разгъваеми табли. Шкафовете са с 8 рафта. Гърбовете на библиотеките са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Системата е проектирана да съхранява около 200 тома книги, които в разгънато положение да могат да се експонират и продават на открито. Горните три рафта са подходящи за перпендикулярно редене на книги, като са достъпни с лека преместваема стълбичка. Долните рафтове са проектирани за експониране на книги гръб в гръб, така че кориците им да бъдат експонирани към публичното пространство в затворено положение. Предвижда се разгъване на две вертикални табли към всяко крило, които да увеличават експозиционната площ.

За работата на продавачите са предвидени сгъваема седалка, сгъваем работен плот за лаптоп, контакт, интернет, осветление. Също така и вертикално електрическо отоплително тяло, монтирано в носещата стоманена колона, както и контролен електромер към всеки щанд. Предвидени са две озвучителни тела, които могат да бъдат свързани в обща озвучителна система на пазара.

Библиотеките може да функционират в лоши метеорологични условия, като за предпазване от вода и влага се предвиждат специални прозрачни сгъваеми и водонепромокаеми покривала. При затваряне двете крила се заключват, като в тях се сгъват и прибират всички елементи и аксесоари, както и стоката. Нощем библиотеката е осветена от вградени в рафтовете осветителни ленти, като се
експонират книгите.

"Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на  книги – откакто те съществуват. Тази символност носи в себе си тежестта на времето, разбирането за безвремието. Книгите сами по себе си също са символ на безвремие, включително в контекста на дигиталната информация. Във времето, когато всяка стока се доставя до врата от всеки край на земята, самият акт на продажба на книги в това открито пространство е също символен: той е много повече част от диалога, комуникацията между търговци и посетители. Именно тази диалогичност и близък контакт поставя новия книжен пазар в неподправената светлина на историята", се посочва в концепцията на арх. Паскалев.

Пазарът за книги бе закрит при започването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май 2019 г., но книгите не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.