0

У чени от Сингапур са измислили как да намалят токсичните емисии при рециклиране на използвани литиево-йонни батерии - с помощта на портокалови кори, пише сайтът Енджиниър.

Учени от Сингапур са измислили как да намалят токсичните емисии при рециклиране на използвани литиево-йонни батерии - с помощта на портокалови кори, пише сайтът Енджиниър.

Съществуват начини за рециклиране на излезли от употреба литиево-йонни батерии, но те обикновено са токсични и вредни за околната среда. Най-опасният е нагряването им до 500 градуса Целзий. При високи температури металите в батериите се стопяват и изтичат, след което се събират за повторна употреба. В процеса се отделят токсични летливи вещества.

Металите от използвани батерии могат да бъдат утаени и с киселини и водороден пероксид - метод, който също представлява заплаха за околната среда.

Като алтернатива за намаляване на вредата специалисти от Технологичния университет Нанянг в Сингапур препоръчват употребата на естествени съставки, в случая - портокалови кори. Учените обясняват, че използваната смес от киселини и водороден пероксид може да бъде заменена със стрити на прах обелки от цитрусовия плод, смесени с лимонена киселина. Чрез тази технология могат да бъдат извлечени до 90 процента от кобалта, мангана и лития от употребявани литиево-йонни батерии.