Речник на модерния любовчия

Речник на модерния любовчия

Селфи, белфи и други подобни думи се внедриха в речника ни като у дома си. Мине малко време и хоп – на фронта се появява нов модерен израз. Това се дължи най-вече на популярната култура, която раздава наляво и надясно подобни щуротии като топъл хляб. Но какво можеш да кажеш при стотния път, в който гледаш с насмешка как Данчето игнорира любовните пориви на сър Джора в „Игра на тронове“ ? Провъзгласявам те за рицар на френдзоната (friendzone) , разбира се! През 2019 се появиха нови изрази, с които да ъпдейтнем романтичната терминология и ето кои са водещи в списъка ни:

Роучинг (Roaching)

Роучингът описва по-неприятна ситуация и от закотвянето във френдзоната. Този модерен термин се отнася за момента, когато разбереш, че половинката ти се среща с други хора, т. е. този човек те роучва. Най-често се случва ти да вдигнеш скандал, а отсрещната страна да ти изпелтечи, че не е разбрала, че връзката ви е моногамна. WTF? Тук спокойно можете да кажете – вината е в теб, не в мен и да си стегнете багажа.

Каспъринг (Caspering)

Каспърнинг... Приликата с действителни анимационни герой не е случайна. Каспърниг идва от любимото на малки и големи духче Каспър. Това е по-леката версия на популярния Гоустинга (Ghosting) . Вместо напълно да изчезнете изневиделица, както е при Гоустинга, при Каспъринга образът ви избледнява постепенно. В рамките на няколко дни отговаряте все по-рядко на съобщенията и на обажданията на даден човек, надявайки се да разбере намека и да ви остави намира. Ако ли не – минете директно на режим Гоустинг и оставете клетника да страда в агония.


Бенчинг (Benching)

Спортните запалянковци сигурно вече се досещат какво означава този термин. На терена играчът е benched, когато е закотвен да търка резервната скамейка без реален шанс да стане титуляр. Метафората е същата и когато става дума за романтичните отношения. Терминът датира от тази година и ако си мислите, че някой ви дава напразни надежди за сериозна връзка, то значи върху вас е приложен въпросният бенчинг.


Орбитинг (Orbiting)

Ако бившият ви продължава да следва по орбита всяко ваше движение онлайн, това означава, че той си служи с новоизлюпената практика орбитинг. Целта й е човекът, с когото вече не сте заедно, да продължава да ви напомня за себе си и да демонстрира, че продължава да се интересува от вас. И ако си мислите: „О, това е много мило“, грешите. Дори напротив, по-често след орбитинг бившите не се събират, а развалят допълнително отношенията си. Причината – този, прилагащ практиката обикновено пречи на доскорошната си изгора да продължи напред. Дава сигнал и на ухажорите след себе си, че момичето все още е „негова територия“.


Събмарининг (Submarining)

С едно от най-абсурдните названия (ever!) през последните месеци навлиза и терминът събмарининг. Името си думичката взима от английската „подводница“ и реално именно на същия принцип действа и човекът, прилагащ тази практика. Нейните жертви обикновено завързват близък контакт с потенциално гадже, което след дни на среднощни обаждания, разходки на лунна светлина и т.н. изведнъж изчезват, сякаш се потапят безследно в морето. Без „извинявай“ и без никакви обяснения, те се завръщат в живота на жертвите си няколко месеца по-късно. А най-“хубавото“ е, че се преструват, че нищо не се е случило и дори повече – че вие си въобразявате, че поведението им е извън границите на нормалното.


БОНУС: Сташинг (Stashing)


В буквален превод от английски Stashing означава да „складираш“ нещо на тайно място. В света на Купидон пък сташинг означава да допуснеш любимия си до своите приятели и семейство само за да осъзнаеш, че чувствата не са реципрочни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.