0

О тбитите мъжки и женски зайци за угояване се разделят по пол и се отглеждат групово.

Когато зайчетата са по-малко в група, развиват се по-добре и достигат определеното живо тегло в по-ранна възраст.

Отбитите мъжки и женски зайци за угояване се разделят по пол и се отглеждат групово.

Когато зайчетата са по-малко в група, развиват се по-добре и достигат определеното живо тегло в по-ранна възраст.

Грижите за тези зайчета не се различават съществено от останалите. При тях също така е необходимо изравняване по възраст и тегло. Храненето им се различава от това на зайчетата за разплод, защото трябва по-бързо да растат, по-бързо да се угоят. Като се има предвид, че зайчетата за месо се колят най-много на 90-120 дни, става ясно, че това угояване е всъщност интензивен растеж. Бройлерните зайчета се колят в още по-ранна възраст - 60-70 дни.

Зайчетата растат най-интензивно до 3,5-4 месеца.

 

Дажба

 

За подрастващите зайчета може да се използва следната примерна дажба: 60 грама зърно – ечемик, пшеница, 25 грама пшенични трици, 40 грама слънчогледов шрот, 5 грама дрожди, 15 грама рибено брашно, 90 грама сено, 270 грама кореноплоди, 1 грам готварска сол и 1,5 грама дикалциев фосфат.

 

Рецепта

 

Може да се използва и следната рецепта за целодажбена смеска: 30% царевична ярма, 10,75% ечемична ярма, 8% овесена ярма, 6% пшенични трици, 15% люцерново брашно, 23,5% соев шрот, 2% сухи фуражни дрожди, 3% бирено брашно, 0,14% готварска сол, 0,26% премикс, 0,6% креда, 0,5 % дикалциев фосфат, 0,2% микроелементна смеска и 0,5% кокцидиостатик.