Отбитите мъжки и женски зайци за угояване се разделят по пол и се отглеждат групово.

Когато зайчетата са по-малко в група, развиват се по-добре и достигат определеното живо тегло в по-ранна възраст.

Грижите за тези зайчета не се различават съществено от останалите. При тях също така е необходимо изравняване по възраст и тегло. Храненето им се различава от това на зайчетата за разплод, защото трябва по-бързо да растат, по-бързо да се угоят. Като се има предвид, че зайчетата за месо се колят най-много на 90-120 дни, става ясно, че това угояване е всъщност интензивен растеж. Бройлерните зайчета се колят в още по-ранна възраст - 60-70 дни.

Зайчетата растат най-интензивно до 3,5-4 месеца.

 

Дажба

 

За подрастващите зайчета може да се използва следната примерна дажба: 60 грама зърно – ечемик, пшеница, 25 грама пшенични трици, 40 грама слънчогледов шрот, 5 грама дрожди, 15 грама рибено брашно, 90 грама сено, 270 грама кореноплоди, 1 грам готварска сол и 1,5 грама дикалциев фосфат.

 

Рецепта

 

Може да се използва и следната рецепта за целодажбена смеска: 30% царевична ярма, 10,75% ечемична ярма, 8% овесена ярма, 6% пшенични трици, 15% люцерново брашно, 23,5% соев шрот, 2% сухи фуражни дрожди, 3% бирено брашно, 0,14% готварска сол, 0,26% премикс, 0,6% креда, 0,5 % дикалциев фосфат, 0,2% микроелементна смеска и 0,5% кокцидиостатик.

 

По темата: зайци хранене
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

6 млн. евро влизат в малките стопанства

През 2020 г. се предвижда да се проведе прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” по Програма за развитие на селските райони.

Стопаните  минават на обучения по биосигурност

Всяко прасе ще има пари от Брюксел

Стопаните минават на обучения по биосигурност

Всички стопани, които искат да гледат прасета в задния двор ще могат да получават средства за да осигурят хигиена срещу Африканска чума и други опасни зарази по животните.

Температури над нормата

През изминалия период развитието на земеделските култури протичаше при наднормени температури.