И скате да блеснете пред бъдещата свекърва, пред комшийката или във фейсбук? Решението е лесно – направете сладкиш от картофи! С него със сигурност ще натрупате червени точки пред свекървата, която ще се успокои за стомаха на детето си веднага щом разбере, че успявате да превърнете картофите в сладък шедьовър.
Комбинацията от картофи и шоколад е убийствено вкусна, въпреки абсурдното й звучене, така че не се колебайте …
Искате да блеснете пред бъдещата свекърва, пред комшийката или във фейсбук? Решението е лесно – направете сладкиш от картофи! С него със сигурност ще натрупате червени точки пред свекървата, която ще се успокои за стомаха на детето си веднага щом разбере, че успявате да превърнете картофите в сладък шедьовър.
Комбинацията от картофи и шоколад е убийствено вкусна, въпреки абсурдното й звучене, така че не се колебайте …
Ето и рецептата:
ПРОДУКТИ:
300 грама картофи
300 грама бисквити (по-ронливи)
200 грама тъмен шоколад
200 грама пудра захар
140 грама краве масло
1 супена лъжица какао
1 пакетче ванилова захар
ром или есенция - на око
ПРИГОТВЯНЕ:
I ЕПИЗОД
Сварявате картофите. За препоръчване е да използвате два по-големи картофа - по-бързо и по-лесно ще ги обелите и по-бавно ще изстинат. А защо е важно това? След като сварим и обелим картофите, горещи-горещи ги слагаме в една купа като добавяме 100 грама масло и 100 грама тъмен шоколад. Започваме да мачкаме трите съставки заедно, от температурата на картофите шоколадът и маслото се разтапят и накрая получаваме хубава гладка смес. Към нея започваме да добавяме: пудрата захар, какаото, ромовата есенция и коняка (може и ром, това с коняка е наша импровизация).
Тук слагаме на пауза - отделно трошим с ръце бисквитите. Може разбира се да се пуснат през машинка за орехи или в блендер и да станат на галета, но на ръка остават бучки бисквити, които ще предадат друг вид и консистенция на крайния продукт. Към хомогенната смес добавяме натрошените бисквити и започваме да "месим", докато се получи отново една сравнително хомогенна и гъста смес. Приготвяме си една плитка правоъгълна тавичка, застиламе я с кухненско стреч фолио за хранителни продукти и в нея слагаме сместа, като я уплътняваме, изравняваме и натъпкваме добре, така че да е равна. Затваряме със същото фолио и отгоре, за да не поеме миризми и слагаме в хладилника за през нощта.
II ЕПИЗОД
Сместа за нашия десерт е престояла в хладилника и се е стегнала. Вадим я и я режем на "клавиши" или както ви харесва. Нарязаните парчета си ги разместете с разстояние между тях на една табла.
На котлона на водна баня разтапяте 1 тъмен шоколад 100 грама, 40 грама краве масло и 1 супена лъжица олио - от него ще дойде после блясъкът на шоколадовата глазура. Разтапяте и бъркате да стане отново хомогенна смес. Държите сместа на огъня на много слаба степен, в дясната ръка вземате четка за рисуване или боядисване - 2-3 сантиметра, в лявата държите цялата табла и започвате да топвате четката в шоколада и да "боядисвате" горната част на клавишите. Един по един. Като свършите с последния се връщате отново на първия и така докато свърши шоколадът, той се напластява отгоре. След това, ако искате, поръсвате малко отгоре с кокосови стърготини. Подреждате в чиния или поднос за сервиране и връщате в хладилника да стегне и глазурата.
Да ви е сладко!
Монитор