0

Л ятото си отива,но настъпва момента да се подготвим за студените моменти, когато не ни остава нищо друго освен да се радваме на калории. Полезното и приятното са ръка за ръка в следващата рецепта, която е изпробвана и гарантираме, че е много вкусна.

Лятото си отива,но настъпва момента да се подготвим за студените моменти, когато не ни остава нищо друго освен да се радваме на калории. Полезното и приятното са ръка за ръка в следващата рецепта, която е изпробвана и гарантираме, че е много вкусна.

Печеното сладко от сини сливи е възможно най-лесната рецепта за приготвяне на домашно сладко. То на практика се прави само, от вас се иска единствено да махнете костилките на сливите. Фурната ще се погрижи сама за всичко останало. Резултатът е чудно вкусен. Получава се добре изпечено, гъсто сладко, с което можете да си приготвяте сладкиши през зимата, да мажете палачинки, катми и филийки с масло или пък просто да си го хапвате от бурканчето.

По желание и ако имате, разбира се, може да сложите в тавата три-четири листенца индрише. От него сладкото от сини сливи придобива великолепен аромат. Може да добавите и някоя и друга орехова ядка. Те попиват от сиропа и стават сладки и приятно хрупкави. През зимата ще ги търсите в бурканчето.

Обикновено когато става въпрос за каквато и да е зимнина, не само за сладко от сини сливи, имаме нагласата, че трябва да сме на село, на открито, на огъня. Е, това е рецепта, която преспокойно можете да си приготвяте и в градски условия. Трябва ви единствено фурна и тава, която да събере 2 кг плодове. Тъй като сладкото се налива горещо в бурканчетата, не се налага допълнително стерилизиране.

За печеното сладко от сини сливи подбирайте зрели, но твърди плодове. Ако са омекнали, ще се разкашкат в тавата, а целта е да имате хубави, добре изпечени половинки от сливи и сироп с наситен тъмночервен цвят. Когато ги миете, почистете старателно с гъба за чинии бялото покритие на плодовете. В противен случай то ще се отдели под формата на пяна в тавата и ще влоши вида на вашето сладко.

Продукти

*сини сливи - 2 кг - 3.00 лв
*захар - 1 кг - 1.21 лв
*вода - 2/3 ч.ч.
* винен оцет може и ябълков - 1/3 ч.ч. - 0.10 лв

Инструкции
1. Разполовете сливите, почистете ги от костилките и ги сложете в дълбока тава.
2. Посипете ги със захарта, добавете водата и оцета и ги сложете да се пекат във фурната на 200 градуса на най-ниското ниво.
3. Сладкото става готово за около 2 – 2,5 часа. Щом капнете капка върху нокътя, обърнете надолу и се задържа, значи е готово.
4. Разпределете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете ги стегнато и ги обърнете с капачката надолу, за да се вакуумират.

ИЗТОЧНИК: matekitchen.com