Реабилитирани престъпници влизат в охранителния бизнес

Реабилитирани престъпници влизат в охранителния бизнес

Отпада задължителното средно образование

Осъждани в миналото, но вече реабилитирани лица ще могат да получат лиценз за охрана според спорни поправки в закона за охранителната дейност, които депутатите приеха на първо четене.

С аргумента, че с промените ще се осигури работа в охранителния бизнес, се занижават и изискванията към служителите на охранителните фирми, като те ще бъдат наемани и само с основно образование. Според депутатът от ГЕРБ и един от вносителите Маноил Манов образователният ценз е най-големият проблем на фирмите. По думите му в някои региони има хора, които искат да работят, но не могат, защото нямат необходимото образование.

Манов защити поправката, свързана с разрешаването на лица с криминално минало, но реабилитирани, да извършват охранителна дейност, като каза, че досегашният текст в закона е твърде общ, а има престъпления по непредпазливост, които трябва да бъдат отделени. По думите му охранителният бранш е на терен по време на всякакви кризи и законодателите трябва да реагират при промени в обстановката.  

От ДПС определиха законопроекта като лобистки. „За пореден път ставаме свидетели на порочната практика законопроекти да се внасят от група народни представители, а не от Министерския съвет, както е редът”, заяви депутатът от Движението Ахмед Ахмедов. По думите му промените пораждат съмнение, че се цели да се угоди на някои лица. „Частната охранителна дейност е обществено значима дейност и се нуждае от адекватни и ясни аргументи”, каза още Ахмедов. Той добави, че назначаването на слабо образовани лица ще понижи нивото на охранителната дейност.

Според друга поправка в законопроекта се разрешава на охранителните фирми да назначават подизпълнители. В закона се създава отделен раздел, в който са заложени изисквания към дейностите по охрана, преотдадени на трето лице. Така, например, подизпълнителят ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

"Създаването на подизпълнители води до монополизация", коментира депутатът от БСП Росен Малинов. Той посочи като пример опита в инфраструктурата – когато една фирма спечели обществена поръчка и наеме подизпълнители, резултатът е потъващи магистрали.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.