Развъждайте патици, месото им е по-вкусно, не боледуват

Развъждайте патици, месото им е по-вкусно, не боледуват

Патиците са чудесен избор за начинаещи стопани, които искат да развъждат птици, пише „Рурълспраут“.

Отглеждането на патици има много преимущества пред кокошките. Ето няколко довода за това твърдение.

Патиците много по-лесно приемат нов член в стадото си. За разлика от кокошките, които се нахвърлят да кълват новото попълнение в редиците си.

Мъжките много рядко възприемат стопанина като заплаха за техните дами. Те с радост приемат присъствието ви, особено ако им донесете нещо за хапване.

Агресивни

Когато стане дума за петлите, по-добре не разчитайте на това, че им носите закуска, а вземете нещо, с което да се защитавате. Техният темперамент ги превръщат в агресивни птици, които само изчакват удобен момент да атакуват всичко, което се движи – вас, децата, кучето.

Ако имате малки деца, вземете си патици. Децата ги обичат и патиците обичат тях. Тези птици са сред най-дружелюбните обитатели на стопанството ви. Няма да имате тревоги за драскотини, кълване или наранени пръсти, ако ги отглеждате. Те просто са добре настроени към вас.

Без бъркотия

За разлика от кокошките, които ровят навсякъде и оставят след себе си бъркотия, патиците са много добри в откриването на храна, без много щети в градината. Вместо да ровят навсякъде, те използват клюновете си, за да почувстват храната. Обичайно те ядат малки растения и не нападат по-големите.

Одомашнените патици не летят. Понеже се отглеждат на земята, има много по-малка вероятност да ви причинят главоболия, прелитайки към места, където не трябва да бъдат. Много по-лесно е да задържите патиците на едно място, тъй като те не могат да преодолеят дори ниските огради.

Лош навик

Ако сте отглеждали кокошки, сте наясно с неприятната им склонност да ядат собствените си яйца. Този вреден навик лесно се разпространява сред стадото. Патиците са много по-цивилизовани в това отношение и този навик много рядко се среща при тях. Разбира се, помага и това, че черупките на техните яйца са много по-твърди от тези на кокошките.

Патиците обикновено снасят своите яйца рано сутрин, точно преди изгрев слънце. Това означава, че можете да съберете яйцата наведнъж. При кокошките снасянето се извършва през целия ден. Това е проблем най-вече през зимата, когато трябва да събирате замръзнали яйца.

Условия

Патиците са издръжливи на почти всякакви атмосферни условия. Те са създадени така, че да живеят там, където живеят и хората. Тяхната допълнителна тлъстина и пух им държат топло през зимата. През лятото всичко, от което се нуждаят, е сянка и локва, за да се чувстват добре в жегата.

Една от главните причини патиците да са по-добри от кокошките е, че те са по-здрави. Кокошките са податливи на множество опасни болести и са развъдник за паразити. Патиците са по-устойчиви на заболявания заради своята по-висока температура и метаболизъм. И поради любовта им към водата и калта, те в голяма степен са чисти от паразити.

Патиците обичат да си похапват насекоми и по този начин контролират популацията на някои вредители в градината и на ливадата. Нападат ларви на мухи, на комари, налитат дори на охлюви и плужеци.

Тихи

Патиците са малко по-тихи. Ако живеете на село, има голяма вероятност наоколо да има петел, който в ранни зори да уведомява всички за присъствието си. За разлика от тях, патиците издават звуци, които е по-малко вероятно да раздразнят съседи ви.

Патиците не са придирчиви при избора на място за гнездене. Те с радост полагат яйцата си сред сламата на пода на курника. Не ви трябват клетки или други специални места за тази цел.

Яйцата им съдържат повече витамини и минерали

Яйцата на патиците съдържат повече витамини и минерали на единица тегло спрямо кокошите. Освен това съдържат повече протеини и мазнини и по-малко вода.

Патиците снасят яйца през цялата година. За разлика от кокошките, които лиенят през есента и спират да снасят за известно време, патиците произвеждат яйца през цялото време. Те линеят няколко пъти годишно, но това не засяга способността им да снасят.

Кокошите яйца се срещат често. Но патешките е по-трудно да бъдат открити в магазина. Това, заедно с техните кулинарни качества ги прави търсен и ценен продукт. Ако искате да печелите от продажба на яйца, изберете такива от патица.

Патешкото месо също има превъзходен вкус, тъй като е по-богато на мазнини. Освен това патешката мас е много ценена в кулинарията.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.