Снимки
Осемгодишният Тони свири на цигулка вече 7 месеца

Специалната програма „Скрити таланти“ има за цел да събере средства за подпомагане на дарбите на младежи в неравностойно положение. Някои от тях имат музикални заложби, други са силни в компютрите, а трети в рисуването.

Тони например е едва на 8 години и повече от всичко желае да се научи да свири на цигулка като дядо си, който е професионален музикант. 7 месеца упорит труд са необходими, за да направи първите стъпки към реализирането на мечтата си, а неговият учител Велян споделя пред ментора на програмата, че момчето се увлича лесно, будно е и обръща особено внимание към детайлите. Тони е само едно от осемте деца, които са част от програмата „Скритите таланти на България“. Целта й е да подпомага даровити младежи в неравностойно положение – пет от осемте деца са лишени от родителска грижа, а

  

останалите 3 са от социално слаби семейства

Едно е сигурно - талантът им е неоспорим, избрани са сред 40 кандидати, а най-голям наплив е имало в София. Първоначално идеята е била в проекта да бъдат включени 10 младежи. Спънка обаче се оказало финансирането. „Бяха ни необходими 80 хил. лв. годишно. Когато стартирахме проекта, ги нямахме парите, затова започнахме с 8 младежи. В момента разполагаме с 35 хил. лв., което вероятно с малко лишения от наша страна, ще ни стигне до септември. Тъй като програмата е нова част, от директорите на социалните домове подходиха с леко недоверие и страх“, коментира Михаела Стойкова, координатор по проекта. Всъщност през

септември се очаква да се включат още 5 деца

а набирането на средства продължава. Благотворителен базар на книгата в Южния парк на 20 май, комедийно шоу с участието на Георги Кючуков на 11 юни са само част от инициативите в подкрепа на проекта. В защита на правото си да бъдат пълноправни членове на обществото ще излезе и един от осемте младежи – Галин Ковачев. В началото на юли той ще представи самостоятелна изложба с цел събиране на средства. А талантът, който притежава, му дава криле да има смели мечти – иска да учи 3D анимация в чужбина, а защо не един ден да участва и в създаването на анимации в някое от големите американски студия. С него и още с 5 души се работи в посока успешно кандидатстване във висше учебно заведение. Екип от 20 души, сред които учители, ментори и психолози, се грижи за успешната им реализация и развитие на талантите им.

 

Средства за проекта могат да бъдат дарени на сайта на Сдружение "Операция плюшено мече"

или по банков път - IBAN: BG15UNCR70001522802121

                              BIC: UNCRBGSF

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини