Разследват за длъжностни престъпления в експлоатацията на яз. „Студена“ (ОБЗОР)

Разследват за длъжностни престъпления в експлоатацията на яз. „Студена“ (ОБЗОР)

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев се срещнаха с кмета на Перник

Окръжната прокуратура в Перник е започнала разследване за евентуално длъжностно престъпление, довело до водния режим. Това стана ясно след срещата на кмета на града Станислав Владимиров с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев.

Цацаров и Гешев са информирали кмета и за предприетите от прокуратурата действия както след подадения от него сигнал, така и служебно, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Образуваната служебно проверка в Районната прокуратура в Перник е относно допуснати закононарушения, в резултат на които е въведен режим на ограничено водоползване в гр. Перник и близките населени мести. Тя е по повод подаден от кмета на Община Перник сигнал до прокуратурата относно закононарушения, свързани с експлоатацията на яз. „Студена“ и работата на дружество ВиК – Перник и постъпило в районната прокуратура в Перник отворено писмо от граждани във връзка с въведения режим за водоподаване.

Възложена е проверка на МРРБ и МОСВ

по отношение на язовир „Студена“ - собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и други. Образувано е досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“, добавиха от пресцентъра на прокуратурата.

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на община Перник

за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва града и околните села, съобщиха от правителствената информационна служба. Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са

първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града

Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията. Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.
Водният режим в Перник влезе в сила на 18 ноември. По данни на местното ВиК дружество в момента в яз. "Студена" има 4 620 000 куб.м. при обем над 25 000 000 куб.м.

Ремонтират

спешно пет язовира

Спешни ремонти започват за 5 язовира. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в парламента. Вече са разкрити строителни площадки и до края на годината по още до 10 обекта ще се започне работа. Министърът напомни, че през юни 2018 г. правителството одобри списък от 418 язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, и определи Държавната консолидационна компания (ДКК) като търговско дружество със сто процента държавно участие в капитала, което да възлага ремонта и реконструкция на тези водни съоръжения. Осигуряването на средства за тази дейност беше извършено от държавата под формата на непарична вноска в размер на 500 млн. лева от капитала на компанията.

Първият язовир е в област Бургас и стойността на строителните дейности е около 1,9 млн.лева, за втория започнат язовир, който е в Хисаря - 2,6 млн.лева, в Асеновград - 1,8 млн.лева, в Брезник - 1,8 млн. лева. Стойностите са без ДДС.

Към момента от тези 418 язовира за 182 вече са подготвени анализи. Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" продължава да се занимава с прехвърлянето на собствеността на язовирите, за да може да ги управлява, отбеляза министърът. За ресурсно осигуряване на дейността на държавното предприятие с постановление на МС от 15 август 2019 г. от държавния бюджет беше извършен трансфер в размер на 12,140 млн. лева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.