Разследват Урсула у дома

Разследват Урсула у дома

Урсула фон дер Лайен планира нова кариера като шеф на Еврокомисията в Брюксел, но германският министър на отбраната все още трябва да отговаря на въпроси у дома.

Разследваща комисия на германския парламент – най-строгият инструмент, който законодателите могат да използват за разследване на правителствени злоупотреби – проверява как доходоносните договори от нейното министерство са възложени на външни консултанти без подходящ надзор и дали мрежа от неформални лични връзки не е улеснила тези сделки.

Ето фактите за това, което става известно като Berateraffäre (Скандал с консултанти):

Скандалът

За първи път обществеността чува за скандала през есента на 2018 г., когато вътрешните доклади на германската Федерална служба за одит изтичат в медиите.

Контролният орган, който следи паричните потоци на германското правителство, описва десетки нередности при наемането на външни консултанти от министерството на отбраната на Фон дер Лайен.

Тези консултанти с изиграли много по-съществена роля, отколкото министерството публично заяви, става ясно от няколко медийни публикации: През 2015 г. например одиторите са изчислили, че министерството е изразходвало до 100 милиона евро за външни консултанти, но само официално обяви 2,2 милиона евро по предназначение. Година по-късно министерството е похарчило до 150 милиона евро за съветници, докато декларирало само 2,9 милиона евро.

Основната критика на одиторите не беше, че министерството плаща за външна експертиза – което експертите по сигурността казват, че е необходимо, особено когато става въпрос за прилагане на нови цифрови технологии. По-скоро става дума за начина на възлагането на договори.

Анализирайки 56 от 375 договора, възложени на консултанти през 2015 и 2016 г., Федералната сметна палата установи, че в по-голямата част от случаите министерството на отбраната не е предоставило достатъчно основание за вземане на решение за необходимост от външни консултации; в повече от една трета от случаите процедурите не отговарят на обичайните правила за възлагане на договори.

Например консултанти за проект, наречен „Управление на жизнения цикъл на продукта (PLM)“ – изследване на това как най-добре да се анализират и използват данни от транспортните самолети A400M – са наети с помощта на прикриващ IT договор, създаден за напълно несвързана цел, заобикаляйки редовната процедура за възлагане на договори.

След като новините за скандала станаха публични, министерството на Фон дер Лайен обеща мерки за предотвратяване на по-нататъшни грешки. Но след като някои високопоставени служители отказаха да разговарят с парламентаристи, депутатите от опозицията се обединиха през декември, за да принудят създаването на разследваща комисия, която да им позволи да призоват свидетели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.