Окръжната прокуратура в Стара Загора води разследване за дейността на служители при РИОСВ и Изпълнителната агенция по околната среда. Досъдебното производство е образувано за престъпление по член 282 ал. 1 от НК за престъпление по служба. На този етап разследването е срещу неизвестно лице, в хода на предварителните действия показания като свидетели са дали врид шефа на старозагорската екоинспекция Христина Петрова и нейни подчинени.

Те са били разпитвани до ранни зори на 16 януари, няма разпоредени задържания.

Разследването  е започнало след извършени процесуално-следствени действия по наблюдавано от Районна прокуратура –Стара Загора досъдебно производство за това, че на 14 януари т.г., в сграда № 3, находяща се източно от административната сграда на площадка „Брикетопроизводство“, в землището на гълъбовското село Обручище са управлявани отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход.

Чрез складирането им там, след като теренът е бил отдаден под наем на „Траш юнивърс“ ЕООД, е била  създадена опасност за живота и здравето на хората и е могло да бъдат причинени немаловажни вреди на околната среда, престъпление по чл.353б, ал.1 от НК.

По досъдебното производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора следва да установи дали длъжностни лица са нарушили или неизпълнили служебните си задължения с цел да набавят за другиго имотна облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

По делото са иззети множество документи от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора и Изпълнителна агенция по околната среда – Стара Загора. Разследването продължава с извършване на множество процесуално-следствени действия.

Дейността по управление на отпадъците от страна на „Траш юнивърс“ е била разрешена от бившия директор на РИОСВ – Стара Загора Петя Папазова от 27 март 2019 г.Липсват докладите от задължителните проверки на площадката във времето както и заключенията на проверяващите дали са били изпълнени предписанията за съхраняването на отпадъците. Тепърва ще се изяснява какъв е техният произход, как са стигнали до Гълъбово и дали сред балите има и такива с опасен характер.Площадката е върху терен от 25 дка, според разрешителното там в рамките на 12 месеца е можело да бъдат разположени 1,6 млн т отпадъци от пластмаси, каучук и RDF.

Предстои да бъде направена проверка и на друга площадка в района на старозагорското село Калитиново, където също се съхранявали огромни количества отпадъци, но от друга фирма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Църковници нищят парични въпроси при закрити врати

Два дни (на 19 и 20 февруари) всички духовници от старозагорската епархия, административните служители при митрополията и епархийските съветници ще дискутират актуалните финансови и енорийски проблеми, веднага след приветствието на владиката Киприан медиите ще бъдат помолени да напуснат залата на регионалната библиотека „Захари Княжески“.

Стотици се простиха със Славея на Тракия

Стотици мъже и жени от Стара Загора, Сливен и околните селища дойдоха във фоайето на драматичен театър „Гео Милев“ в неделя, за да си вземат „Сбогом“ със Славея на Тракия, народната певица Пенка Павлова, която почина на 12 февруари след кратко боледуване в дома си.

Блокада затвори Нова Загора

 6-часова полицейска блокада затвори всички подстъпи към град Нова Загора в рамките на съвместна специализирана акция  с участието на жандармерийски сили.