Разследват с бръмбари  киберпрестъпленията

Разследват с бръмбари киберпрестъпленията

Жалбите от хакери скочили двойно за последните 2 години

Киберпрестъпленията у нас вече ще могат да се разследват със специални разузнавателни средства. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова и Министерството на правосъдието и гласувани от правителството в сряда.

Проекрът включва предложения за увеличаване на повечето наказания, които се налагат за киберпрестъпления у нас, като причината е, че така се развързват ръцете на разследващите за


използване на бръмбари и т.нар „трафични данни“


при разкриването им. В мотивите на вносителите се посочва, че през последното десетилетие компютърните престъпления в ЕС и у нас са се увеличили значително, и ежедневно ставаме свидетели на мащабни и разнородни кибератаки, нанасящи огромни щети на компании и интернет потребители. Посочва се и че, киберпрестъпността и употребата на Интернет пространството успешно и ефективно благоприятства и всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво, която нанася огромни щети на бюджета.

„В тази връзка е особено важно за нормалното функциониране на държавата да бъде осигурена безпроблемна работа както на държавния апарат и обектите от стратегическо значение в различните структуроопределящи сектори, така и на частния сектор, а именно чрез по-добра наказателно правна защита срещу компютърните престъпления, при които не само неправомерно се достъпва дадена информационна система, но и данните в нея се увреждат или унищожават“, пише още в мотивите към закона.

Според данните на МВР за последните две години – 2018 и 2019 г.,


жалбите за хакерски атаки са скочили двойно.

Увеличение на киберпрестъпленията отчитат и от Държавната агенция „Електронно управление“. По данни от статистиката, която се води от Екипа за нарушения в и от българското Интернет пространство, са регистрирани 2 851 сигнала, което е с 34% увеличение спрямо предходния период.

В същото време разкриваемостта на тези престъпления не е особено висока, тъй като и предвидените за тях наказания в НК досега са били под 5 години – тоест разследващите нямат право да използват основен инструментариум като СРС-та и трафични данни, които пък са основния начин за разкриеване на подобни деяния, посочват вносителите. Затова и се иска от парламента наказанията за киберпрестъпления да бъдат увеличени на над 5 години. Друга група изменения включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, както и детската сексуална онлайн експлоатация.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.