Разследват руска следа при 4 взрива във военни заводи у нас (ОБЗОР)

Проверяват имат ли връзка с унищожения от ГРУ склад в Чехия и с отравянето на Гебрев

Разследват руска следа при 4 взрива във военни заводи у нас (ОБЗОР)

Продукцията била за износ към Грузия и Украйна, част от нея - собственост на ЕМКО

Прокуратурата разследва руска следа при 4 взрива във военни заводи у нас, като проверява и подозрения за връзка между тях и разкритията на Чехия, че руското ГРУ е замесено в експлозия от 2014 г. в склад в централноевропейската страна.

И при четирите случая у нас се наблюдават редица сходства, като е била унищожена продукция, предназначена за износ за Грузия и Украйна. При два от случаите пък е унищожена продукция на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и неговата фирма ЕМКО. Това стана ясно на брифинг на държавното обвинение, на който присъства и главният прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 благодари на спецпрокуратурата и ДАНС за действията им в интерес на българската национална сигурност.

Новината идва буквално дни, след като Чехия изгони 18 руски дипломати и обяви, че руското ГРУ е било замесено в експлозия през октомври 2014 г. в склад, в който е била съхранявана продукция, закупена - по думите на чешкия президент Милош Земан - от български оръжеен търговец. В своя статия „Ню Йорк таймс“ обяви, че Гебрев е признал пред изданието, че е държал амуниции в Чехия и е доставял военно оборудване за Украйна.

"През  последните десет години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство и утилизация на взривни вещества, оръжия и боеприпаси.  Прокуратурата съвместно с Държавната агенция за национална сигурност и Дирекция „Специални операции и борба с тероризма“ към Главна дирекция „Жандармерия“ анализираха някои от случаите, вследствие на което

се установи сходство при четири от тях

съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от 12 октомври 2011 г., когато е взривен склад на фирмата на Гебрев ЕМКО до с. Ловни дол. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерството на отбраната в Грузия. Вторият случай е от 2015 г., когато е взривен склад за готова продукция на държавната фирма ВМЗ-Сопот до с. Иганово. По информация на икономическото министерство част от унищожената продукция е била собственост на ЕМКО. Пак през 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара обаче изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складове на ВМЗ-Сопот, с. Иганово. Съгласно заключението от назначената пожаро-техническа експертиза пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване. Четвъртият случай е през 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, гр. Казанлък.

Сходствата, установени при четирите произшествия, са по няколко направления, като

досъдебните производства по тях вече са обединени

и се наблюдават от спецпрокуратурата. Назначената по делата експертиза на СОБТ е показала идентичност в начина на иницииране и изпълнение на взривовете, а също и на използваното взривно вещество. И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривяването, липсват жертви и пострадали, не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за инцидентите. В същото време има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за задействане на зарядите. Категорично установено е, че задействането на зарядите във всички случаи е извършено дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

От прокуратурата посочиха, че по линия на международното правно сътрудничество сме поискали информация от Чехия. „Целта е да се установи дали има връзка между образуваното у нас досъдебно производство и провежданото от чешките власти разследване по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през месец октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество ЕМКО, обявиха от държавното обвинение. Посочиха също, че от вече получена информация по линия на международното сътрудничество, както и от действия на ДАНС може да се направи „обосновано предположение за

взаимовръзка между взривовете, опитите за отравяне на трима български граждани

както и извършени тежки престъпления на територията на чужди държави“. От държавното обвинение припомниха, че вследствие на разследването за опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и търговския директор на ЕМКО като обвиняеми са били привлечени трима руски граждани, за които има данни, че са служители именно на ГРУ. Те бяха обявени за международно издирване с червена бюлетина.

В същото време в хода на разследването на взривовете е установено, че

шест руски граждани са пребивавали на територията на България

около датите на взривовете и опитите за отравяне на тримата български граждани. От така събраните доказателства до момента с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била  пресичане на доставките на специална продукция за Грузия и Украйна. "Събират се доказателства за съпричастността на тези шест лица - руски граждани, за евентуално извършени от тях престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс (б.р. - престъпления срещу републиката)”, посочи още Сийка Милева.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.