Разследват българския Ел Чапо и за нарязан на скрап жп завод (ОБЗОР)
3

Прокуратурата нареди проверка на сринатото със земята ЛВЗ в София

Разследват българския Ел Чапо и за нарязан на скрап жп завод (ОБЗОР)

·19-о обвинение грози олигарха, укриващ се в Дубай от БГ правосъдието

·Поредна Фейсбук наглост: Васил Божков иска върховенство на закона, от който бяга

Прокуратурата отново подхвана българския Ел Чапо, както стана известен укриващият се хазартен бос Васил Божков. Този път на мушката на разследващите е фирмата „БДЖ-Трансимпекс“ АД, която държи бившия жп завод в столицата. Дружеството е консорциум между държавната БДЖ и частната „Трансимпекс" ЕАД, която е сочена за владение на олигарха беглец.

В четвъртък Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на свързаната с Васил Божков „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като жп завода зад Централна гара, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Прокуратурата се е самосезирала след информация в медиите за разрушаване на вагонния завод. Проверка на „Телеграф медиа“ показа, че в момента на мястото на бившото предприятие цари погром - сградите са сринати до основи, а

целият огромен парцел е покрит с купчини боклуци

По информация на прокуратурата, когато е правен консорциумът, капиталът на дружеството бил разделен между „БДЖ" АД - 35%, и „Трансимпекс" ЕАД - 65%. Задължението на държавата било да  участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни средства, стопански инвентар и програмни продукти. В същото време частната фирма е трябвало да развива дейността на завода и явно да влее свежи инвестиции в него. Вместо това обаче предприятието буквално е нарязано на скрап, без да е ясно какво се е случило с оборудването и другите активи на завода.

Затова от прокуратурата обявиха, че са поискали транспортният министър да провери дали са били опазени държавният и общественият интерес. Проверката трябва да установи дали са представяни тримесечните и годишните отчети за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване.

„В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите - формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н.“, съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата е поискала да се провери

дали са предоставяни сведения от представителите на държавата

в консорциума за това изготвена ли е била бизнес програма за оздравяването на дружеството и спазвана ли е тя. В същото време от държавното обвинение са поискали от кмета на София да предостави информация какви действия съобразно изискванията на закона е предприела Столичната община за съхраняване целостта на Локомотивно-вагонния завод в София. Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок, съобщават още от държавното обвинение.

И докато държавата разследва как се е стигнало до оглозгането на завода, българският Ел Чапо обяви, че ще сформира под формата на партия, обяви „позициите“ на т.нар. му политически проект. Низ от добре звучащи клишета качи той рано сутринта във Фейсбук,

откъдето системно атакува държавността у нас, скрит от правосъдието

и 18-те обвинения срещу него в луксозен небостъргач в Дубай. Парадоксалното е, че ако „позициите“ на „политическия му проект“ се реализират, то той самият не би трябвало да излезе от затвора до края на живота си, за да може да изхарчи 700-те млн., с които ужили хазната.

Причината е, че олигархът беглец обещава „върховенство на закона“, „независимост на властите“, „отпадане на имунитета за народни представители“ и т.н. За човек, укриващ се именно от закона в държава, с която България няма спогодба за екстрадиране на престъпници, подобни „позиции“ са, меко казано, наглост. Българският Ел Чапо обещава още „референдуми за важни обществени теми“, „електронно гласуване и администрация“, „оптимизиране на държавните служители“, „прозрачност на отношенията между бизнес и власт“, „персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона“, „забрана на партийните субсидии“ и „финансова ревизия на досегашното управление“. Докато повечето са като директно преписани, при това без особено разбиране на съдържанието, от наръчник на начинаещия политик, то от последната му „позиция“ ясно проличава желанието за мъст и реваншизъм към всеки, който си позволи да му потърси отговорност за безбройните престъпления, сред които поръчкови убийства, изнасилвания и т.н.

 

Борисов за Божков: Като се явят

на избори, ще ги видим

"Толкова политически проекти има, че ще си загубя времето да ви отговарям. Като се явят на избори, ще ги видим. Демокрация е". Това коментира премиерът Бойко Борисов относно политическите амбиции на олигарха с 18 обвинения Васил Божков, който се крие в Дубай. "Какво ме интересува на Божков проектът", отсече той.

Премиерът бе във Варна, където заедно с вицепремиера Томислав Дончев инспектираха как са приключили ремонтите в града.

"Не съм чел писмото, имам си работа. После ще кажете - обиждат ни“, обърна се премиерът Бойко Борисов към репортера на bTV, станала известна като Божков тв заради обвързаностите на телевизията с укриващия се хазартен бос. Репортерът беше пратен да пита премиера за новата партия на Васил Божков, за постовете на хазартния бос, както и за писмото на Валентин Златев, изпратено по-рано до медиите.

 

ЛиЛана с ново обвинение за

декларации с неверни данни

Прокуратурата повдигна ново обвинение на ЛиЛана за подаване на декларации по европроекти с неверни данни. Към него е привлечена и Ася Йочева - представител на фирма "Телерайз" и дългогодишна приятелка на бившата певица. Това стана ясно по време на съдебното заседание днес.

Така обвиненията на ЛиЛана стават общо 3 - останалите са за участие в организирана престъпна група за източване на евросредства и заплаха спрямо държавни служители.

Бивши и настоящи служители на двамата обвинени - Лиляна Деянова и Мартин Димитров, както и те самите най-напред били питани дали познават Васил Божков, Георги Попов и Борис Бекяров при разпитите им, стана ясно още в четвъртък, когато Апелативният спецсъд взе решение да остави певицата зад решетките. Пред журналисти бизнес дамата заяви, че не знае какво значение има познанството й с олигарха беглец Божков за престъпленията, в които е обвинена. 

Тя коментира още, че преди двамата със съдружника й Мартин Димитров да влязат в ареста, няколко бензиностанции са отказали да работят с тяхното дружество. "Казаха ни, че са получили писмо от "Интелигентни трафиксистеми", че нашата система не била достатъчно добра." Според нея това е единствената причина да не се реализира проектът им за електронни винетки.

И Нинова отрича за

връзка с хазартния бос

Соцлидерката Корнелия Нинова отрича да е имала среща със забегналия в Дубай олигарх с 18 обвинения Васил Божков. Това стана ясно от неин коментар преди кръгла маса, организирана от БСП за лявата политика по време на криза.

Само преди ден от БСП влязоха в ролята на адвокат на олигарха, който се опитва да буни държавата, дори и със заявки за политически проект в опит да се защити от правосъдието. От левицата заявиха, че ще искат нарочна анкетна комисия в НС, която да разгледа сигналите на бизнесмена беглец до институциите. В отговор пък от ГЕРБ призоваха Нинова да каже за обща среща с Божков и Валентин Златев.

"Никога през живота си не съм стъпвала в офиса на Васил Божков. Никога не съм искала или получавала пари, облага или подкрепа за каквото и да е от Васил Божков, никога не съм пращала посредници в офиса или за разговори с Божков. Няма общ разговор между мен, Златев и Божков“, заяви Нинова в опит да се защити и да оправдае влизането си в хора на Божков. 

Само преди ден бившата омбудсманка Мая Манолова, която се провали като кандидат за кмет на София, публично призна, че се е срещала с Васил Божков, за когото се твърди, че е финансирал кампанията й на местните избори през 2019 година. Манолова отрече да е взимала или искала финансиране или подкрепа от Божков.

Сценарист на Слави

шикалкави в съда

Сценарист на Слави шикалкави за обвиняемия Васил Божков в съда. Партията на Слави Трифонов няма нищо общо с Васил Божков, това, че човекът от Дубай е припознал идеите ни, само може да ни радва, но ние нямаме нищо общо. Питайте Васил Божков и Мая Манолова защо споделят нашите идеи. Това казa преди заседанието на Софийския градски съд по регистрацията на ПП “Има такъв народ” сценаристът от Шоуто на Слави Тошко Йорданов.

Софийският градски съд ще се произнесе с решение в срок до две седмици за регистрацията на „Има такъв народ”. След като съдът отказа да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“, той се спря на новото име „Има такъв народ“. Учредителното събрание се състоя в столичен хотел. Представители на „Има такъв народ“ внесоха на 28.02.2020 г., документите за регистрация в СГС.

 

Валентин Златев с

писмо до медиите

Валентин Златев излезе с отворено писмо до медиите. В него обяснява, че не се е срещал с Корнелия Нинова и българския Ел Чапо с 18 обвинения Васил Божков.

„По повод инсинуациите около името ми държа да заявя следното: никога не съм участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам“, пише Златев. В писмото той допълва, че „във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявява, че в течение на 20 години е бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия.

„Инвестирани са над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика“, твърди още Златев.

„По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона. С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, пише още в писмото Златев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.