Разследват 6-ма заради избягалия затворник в Ловеч

Разследват 6-ма заради избягалия затворник в Ловеч

Началникът на затвора в Ловеч и още петима ще бъдат разследвани заради бягството на осъден от затвора в Ловеч, съобщиха от министерство на правосъдието.

Комисията, назначена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в затвора в Ловеч и затворническото общежитие „Полигона“ е извършила проверка след бягството от външен неохраняем работен обект на затворника Борис Иванов на 21 юни т.г. Тя предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица - началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора-Ловеч, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.

Комисията е установила, че с протокол от 20.11.2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора - Ловеч е заменила  режима на лишения от свобода от строг на общ. Със заповед от 11.06.2018 г. на началника на затвора  осъденият  е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. На 14.06.2018 г. той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора - Ловеч. Още на следващия ден началникът на общежитието го определя със заповед да работи на външен обект и на 16.06.2018 г. той е изведен. На 21.06.2018 г. управителят на фирмата, която наема лишените от свобода, уведомява дежурния надзирател за бягството и е сформирана група за проследяване. Беглецът бе задържан на 23.06.2018г.

При проверката комисията е установила пропуски и грешки, довели до инцидента. Сред  тях са липса на комуникация и екипност в дейността  на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.

Комисията констатирала още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект с оглед наказанието на затворника, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Установено е, че той не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение преди да бъде изведен на външния обект.

Иванов излежаваше 13-годишна присъда за блудство и кражби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.