Разследващият главния прокурор ще проверява и заместниците му

Разследващият главния прокурор ще проверява и заместниците му

Той ще се избира от най-малко 15 от членовете на ВСС за 5 години

Фигурата, която ще разследва обвинител №1 ще може да проверява и заместниците му. Това гласят поправки, внесени от ГЕРБ в НПК между първото и второто четене на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда новата правна фигура.

Бъдещият разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, тоест не само от прокурорската, но и от съдийската колегия. Първоначалният вариант бе номинации да правят шестима членове на Прокурорската колегия на кадровия орган. Магистратите могат и сами да се предлагат за тази длъжност.

Друга промяна е свързана с мнозинството, с което ще се избира прокурорът, разследващ главния. Въвежда се изискване за поне 15 гласа от общо 25 членове на съвета. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Освен това ГЕРБ предлагат и по-кратък мандат на прокурора, разследващ обвинител №1. Първоначалната идея беше той да е 7 години, колкото е на главния прокурор, сега е за 5 години.

Друго изменение е, че за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа.

Съдът трябва да разгледа делото в закрито заседание не по-късно от месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася с определение.

При отмяна на постановлението съдът може да дава само мотивирани указания за прилагането на закона, без да се засяга вътрешното убеждение на прокурора.

Това определение може да се протестира от прокурора и да се обжалва от пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението, пред Апелативния специализиран наказателен съд. Той се произнася в закрито заседание с определение, което е окончателно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.