Разширяват с още 50 места приюта за бездомни във Варна

Разширяват с още 50 места приюта за бездомни във Варна

Приютът за временно настаняване на бездомници във Варна ще бъде разширен с още 50 места, решиха членовете на общинската ПК „Социални дейности и жилищна политика“.

Това ще се случи, след като Община Варна подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за разкриване на социална услуга „Приют“ с капацитет от 50 места.

„През октомври 2019 г. Община Варна подписа административен договор за ремонт и реконструкция на Приют за временно настаняване на бездомни лица и на Кризисен център. Административният договор обхваща двете крила на общежитията, които се намират на ул. „Петко Стайнов“ 7, в сградата на бившия СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“.

Към момента в едно от общежитията Община Варна финансира социална услуга „Приют“ с капацитет от 100 места.

"Имаме покана от заместник-министъра на труда и социалната политика да кандидатстваме и да разкрием нова услуга с капацитет 50 места, като двете услуги ще са в същото общежитие“, поясни шефката на общинската дирекция „Социални дейности“ Таня Василева.

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г. В продължение на 18 месеца, до края на 2023 г., тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси“, след което ще стане държавно делегирана дейност.

"Варна има потребност от тази услуга, тъй като през зимния период в Приюта за временно настаняване се приютяват средно около 200-250 души без дом", каза  още Василева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.