Разширяват офиса на Световната банка в София за €515 000

Разширяват офиса на Световната банка в София за €515 000

България ще окаже финансова подкрепа при процеса

Офисът на Световната банка за споделени услуги и други функции, намиращ се в София, ще бъде разширен. Очаква се първоначалните инвестиционни разходи да стигнат 515 хил. евро. Те ще се реализират през 2021 г. Отделно, за периода 2021-2025 г. се очаква разходите за недвижимо имущество да бъдат в размер на 713 хил. евро. Това е записано в мотивите на Законопроект за ратифициране на Изменението на Споразумението между правителството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие ("Световна банка") за предоставяне на подкрепа за Офис на Световната банка в Република България от 12 април 2019 г.

Офисът за споделени услуги е открит на 18 юли 2019 г. Неговата площ е приблизително 4 000 кв. м. Със законопроекта тя ще бъде увеличена на 4 650 кв. м. Причина за това е, че банката планира да разшири спектъра на дейностите, които предоставя. За целта ще бъдат наети повече служители, работещи и в други области, освен ИТ поддръжка и  разработване и предоставяне на продукти и услуги с висока добавена стойност. Споразумението предвижда България да окаже финансова подкрепа при процеса.

Очакванията са информационните технологии да са най-голямото звено, което ще държи до 70 на сто от работния капацитет на офиса. Ще бъдат разположени и екипи на Финансовия департамент, като някои ще заработят в началото на 2021 г. други и по-рано. Възможно е общият брой на служителите у нас да надмине планираните 300 души.

Текстовете на законопроекта сочат още, че това разширение ще има положително влияние върху икономическата среда в страната, като ще способства за осигуряването на работни места за висококвалифицирани специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.