Разрешиха спорта на състезатели под 18 години

Разрешиха спорта на състезатели под 18 години

Индивидуалните спортни занимания са разрешени за всички възрастови групи, а колективните спортове за хора над 18 години и картотекирани състезатели под 18 годишна възраст, това заяви пред БНР министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Той коментира новите разпоредби, касаещи спортните мероприятия, които бяха разписани в заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с която противоепидемичните мерки се удължават до 31 януари 2021 година.

„Искам много да благодаря на министър Ангелов за това, че министерството на здравеопазването прояви разбиране и се вслуша в нашите аргументи. Взе се решение да се разрешат индивидуалните спортни занимания за всички възрастови групи. Остават ограниченията за колективните спортове за деца под 18 годишна възраст с изключение на картотекираните състезатели. Имаше много спортове, които бяха засегнати, защото има млади спортисти, които участват в професионалните лиги и по футбол, и по волейбол, и по баскетбол, така че решението е добро. Тези, които са картотекирани, ще могат да продължат да се занимават и да участват активно в тренировъчния процес“, коментира пред БНР министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Състезания така или иначе до Нова година няма, с изключения на шампионатите по волейбол и баскетбол, има няколко мача и в професионалния футбол, така че решението е добро. Индивидуалните спортове, където има по-голяма сигурност и дистанция между спортистите, ще могат да се занимават.

Втори локдаун за спортистите ще е много пагубен за тяхната форма. Надяваме се, че след като ваксините бъдат пуснати на пазара през януари, по-голямата част от международния спортен календар ще се проведе, така че тези спортисти трябва да бъдат готови. Спортните състезания ще продължат да се провеждат без публика. Това е решение, което ние подкрепяме, защото в повечето държави в Европа това се прави.

Призовавам всички наши спортисти да оценят жеста, който правим за тях. Призовавам родителите да пазят децата си. Нека спазват противоепидемичните мерки, защото те може да не боледуват, но пренасят заразата. Нека ни помогнат в борбата с пандемията. Това, че сме разрешили децата да тренират, не значи, че отговорността и бдителността им трябва да намалява, напротив. Нека спазват мерките, които всяка една федерация е приела, с наше одобрение и е наложила за спазване“, завърши министър Кралев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.