Разрешават подвижните мандри и кланици

Разрешават подвижните мандри и кланици

Преброяването на земеделските стопанства в страната започва на 1 септември

Министерството на земеделието ще разреши създаването на подвижни мандри и кланици. Това съобщи в Брагоевград земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, цитиран от БТА. Подвижните мандри ще улеснят животновъди в по-труднодостъпни райони, като планински и полупланински, така че да могат да оползотворят млякото си на място. От своя страна с подвижните кланици ще се засили контролът.

В България около големите празници като Великден, Коледа, Рамазан Байрам, се колят животни по домовете, с тези кланишки пунктове ние можем да създадем хигиенни условия, близки до тези в кланиците, посочи зам.-министърът.

В тях ще има и ветеринарен лекар, който да извършва първичен преглед.

Освен това се предвижда да се приведат в известност всички животни в страната, нуждата от което се е проявила през последните години покрай чумата по дребните преживни животни в Ямбол, с Африканската чума по свинете и други заболявания. От своя страна държавата ще се постарае да осигури ветеринарно обслужване във всяко населено място.
Зам.-министърът, заедно с експерти на министерството и със земеделски производители и животновъди, дискутираха в Благоевград новостите в кампанията за Директни плащания 2020. Срещата е част от информационната кампания на министерството, която има за цел да запознае стопаните и с предстоящите приеми по
Програмата за развитие на селските райони през 2020 година с актуални въпроси относно държавните помощи, както и за новите моменти в законодателството в сектор "Животновъдство".
По-късно вчера зам.-министър Иванов и експерти от министерството се срещна със земеделци и животновъди от Банско и околните населени места.
Министерство на земеделието и горите ще проведе тази година третото поред преброяване на земеделските стопанства в България. Това съобщи междувременно във Видин заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който заедно с експерти на МЗХГ участва в информационна кампания със земеделски производители.
Преброяването на земеделските стопанства в България
 
е извършено досега през 2003г и 2010г., а тази година започва на 1 септември и ще приключи на 18 декември.
Предвидени са два етапа, от 1 до 18 септември информацията ще бъде въведена онлайн от производители, които могат да направят това. Вторият етап ще продължи от 19 септември до 18 декември, където

анкетьори ще съберат необходимата информация

за стопанствата и ще попълнят въпросник за тях.
Събраната информация е важна за анализите и изводите, които експерти от МЗХГ ще извлекат и на тази основа да бъде изградена бъдещата земеделска политика на страната, уточни Добрев.
На срещата във Видин земеделските стопани бяха запознати с новите моменти в условията по схемите за директни плащания и подаването на заявления, предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., както и актуални въпроси относно държавните помощи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.