Министерството на земеделието ще разреши създаването на подвижни мандри и кланици. Това съобщи в Брагоевград земеделският зам.-министър доц. д-р Янко Иванов, цитиран от БТА. Подвижните мандри ще улеснят животновъди в по-труднодостъпни райони, като планински и полупланински, така че да могат да оползотворят млякото си на място. От своя страна с подвижните кланици ще се засили контролът.

В България около големите празници като Великден, Коледа, Рамазан Байрам, се колят животни по домовете, с тези кланишки пунктове ние можем да създадем хигиенни условия, близки до тези в кланиците, посочи зам.-министърът.

В тях ще има и ветеринарен лекар, който да извършва първичен преглед.

Освен това се предвижда да се приведат в известност всички животни в страната, нуждата от което се е проявила през последните години покрай чумата по дребните преживни животни в Ямбол, с Африканската чума по свинете и други заболявания. От своя страна държавата ще се постарае да осигури ветеринарно обслужване във всяко населено място.
Зам.-министърът, заедно с експерти на министерството и със земеделски производители и животновъди, дискутираха в Благоевград новостите в кампанията за Директни плащания 2020. Срещата е част от информационната кампания на министерството, която има за цел да запознае стопаните и с предстоящите приеми по
Програмата за развитие на селските райони през 2020 година с актуални въпроси относно държавните помощи, както и за новите моменти в законодателството в сектор "Животновъдство".
По-късно вчера зам.-министър Иванов и експерти от министерството се срещна със земеделци и животновъди от Банско и околните населени места.
Министерство на земеделието и горите ще проведе тази година третото поред преброяване на земеделските стопанства в България. Това съобщи междувременно във Видин заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който заедно с експерти на МЗХГ участва в информационна кампания със земеделски производители.
Преброяването на земеделските стопанства в България
 
е извършено досега през 2003г и 2010г., а тази година започва на 1 септември и ще приключи на 18 декември.
Предвидени са два етапа, от 1 до 18 септември информацията ще бъде въведена онлайн от производители, които могат да направят това. Вторият етап ще продължи от 19 септември до 18 декември, където

анкетьори ще съберат необходимата информация

за стопанствата и ще попълнят въпросник за тях.
Събраната информация е важна за анализите и изводите, които експерти от МЗХГ ще извлекат и на тази основа да бъде изградена бъдещата земеделска политика на страната, уточни Добрев.
На срещата във Видин земеделските стопани бяха запознати с новите моменти в условията по схемите за директни плащания и подаването на заявления, предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г., както и актуални въпроси относно държавните помощи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.