Разрешават груповия лов на хищници

Разрешават груповия лов на хищници

Авджии искат отпадане на забраната за отстрел на глигани в районите с чума

С 20 гласа „за“ депутатите от парламентарната комисия по земеделие и храни приеха на извънредно заседание вчера, промените в Закона в лова, които разрешават групов лов на хищници, когато популацията им е твърде голяма и заплашва сигурността на населението. За аргументация бяха дадени примери с намножилите се мечки в Родопите и вълците през зимата. С редакцията на нормативния документ се дават пълномощия на министърът на земеделието, храните и горите да променя сроковете за лов на дива свиня, но след консултация с колегата си от екоминистерството.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов отбеляза, че промяната е хубава, но е


трябвало да се реализира още през миналата година.


Той предложи обаче законът да стане универсален, за да може да се даде по-голяма гъвкавост на министъра на земеделието и да не важи само с частния случай с епидемията от африканската чума по свинете. Абазов поиска да могат да променят всички срокове за лов на различните видове дивеч в страната.

Вчера сутринта авджии поискаха отпадане на забраната за лов в районите с чума. Техен инициативен комитет връчи протестна декларация на министър-председателя и земеделския министър с искане да отпадне забраната за лов на глигани в районите с огнища на африканска чума по свинете, съобщи БНР. Евгени Абаджиев от комитета уточни, че до този момент всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС, се предписват от БАБХ.

Според него, ако се спрат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и срокът му се удължи,

за да може да има ефективен лов с кучета,

може популацията на дивите свине, които са основен приносител на заразата с АЧС да падне със 70%.

Абаджиев отбеляза, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.