0

П артиите спазиха традицията, впускайки се в плакатна война преди вота. Структурата на ГЕРБ в Габрово подаде жалба в РИК срещу БСП, като обвинява червените в манипулация, целяща заблуда сред симпатизантите на партията, която да доведе до пускането на бюлетина в тяхна полза, вместо за оглавяваната от Мария Габриел листа.

Партиите спазиха традицията, впускайки се в плакатна война преди вота. Структурата на ГЕРБ в Габрово подаде жалба в РИК срещу БСП, като обвинява червените в манипулация, целяща заблуда сред симпатизантите на партията, която да доведе до пускането на бюлетина в тяхна полза, вместо за оглавяваната от Мария Габриел листа.

Сходна жалба, подкрепена от снимков материал е входирана и в районната комисия в Първомай. Там също като в Габрово местата върху разлепените от ГЕРБ предизборни плакати с изписания номер на партията в бюлетината, били покрити с лепенки с номера на БСП. „Когато една партия, участваща в изборите, няма политически аргументи, тя прибягва до некоректни, незаконосъобразни и манипулативни действия. Ако БСП осъзнават, че кандидатите на ГЕРБ са по-добри, по-подготвени за евродепутати от техните, то могат да ги подкрепят чрез гласуване на 26 май, а не като лепят стикери с номера на БСП върху плакатите на ГЕРБ“, коментира общинският шеф на ГЕРБ в Габрово Добромир Проданов.

В Първомай пък ГЕРБ алармира също така, че червените купуват гласове като посещават събрания на граждански организации и предлагат пликове със суми до 300 лв.

Междувременно стана ясно, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в петък в Мюнхен в заключителното предизборно събитие на кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер. Той ще бъде придружаван от водача на листата на партията за евровота в неделя Мария Габриел. Освен Борисов, който държи реч, на форума са поканени и канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, както и шефът на ЕП Антонио Таяни, съобщиха от ГЕРБ.