Има сключен договор за разработването на цялостен генерален план на Пристанище Варна, който се разглежда от Междуведомствен съвет. Това съобщи при посещението си в морската столица министърът на транспорта Росен Желязков в коментар за бъдещото развитие на пристанището.

Във Варна министърът посети полигона на Българския морски квалификационен център, за да се запознае с новоизградените съоръжения за обучение на моряци. Желязков коментира Интермодалният терминал, който е преминал през „фаза 2  с разглеждането на 2 идейни проекта.

„Идеята е по развитието на пристанището да се работи не на парче, а като едно цяло, като решенията се вземат след дискусии с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост. Освен това, върви голям проект, свързан с удълбочаването на каналите и развитието на пристанище „Варна Запад“, което е голяма инвестиция от страна на държавата.

Източната част на порта е и ще бъде зона за обществен достъп и круизен туризъм, а целта е след 6-то кейово място да се осигури възможност за поемането на по-голям обем насипни товари, включително чрез удълбочаването на кейовата стена“, допълни Желязков.  

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията разгледа тренировъчната база на Българския морски квалификационен център във Варна. Полигонът е най-съвременния обособен център за практическа подготовка на морските лица в България, като държавата ще инвестира в него над 2 млн. лв.

„Тук съм, за да видя как се развива инвестицията на държавата в Българския морски квалификационен център. Дотук сме вложили 1 млн. лв., предстои да инвестираме още толкова за разширението на БМКЦ. Имах възможност да видя тренажорите за придобиване на умения (главно в сферата на безопасността), които доскоро бяха преподавани теоретично.

Средно годишно тук се обучават 3000 чуждестранни и български морски специалисти. Затова е и желанието за взаимодействие с местната власт – не само за инфраструктура, а и за всичко друго“, каза министър Желязков, който се надява след година-година и половина базата на БМКЦ в Южна промишлена зона да изглежда съвсем различно.

След въпрос за съдбата на ветрохода „Калиакра“ се разбра, че баркентината, която в момента е учебен  кораб на Българския морски квалификационен център, е швартована в Южна промишлена зона. Собствениците инвестират в него и макар, че поддръжката да е скъпа, няма причини да се отказват от символа на родното морячество.

Министърът коментира и въвеждането на тол-системата, като заяви, че големите ставки ще се отнасят за тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси, каквито всъщност не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти. Според него, отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента.

„Хубавото е, че системата няма как да заработи още от деня на пускането й, а ще бъде експериментално тествана. Такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи“, каза още министър Желязков.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Държавата обучава експерти по защита на данните за фирмите

Регулаторът на личните данни ще може да обучава служители за защитата им. Текстове на приетия без много обсъждане през февруари закон, който добави европейския регламент GDPR в българското законодателство, овластяват допълнително Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да провежда занятия по темата.

Над 10 000 търговци на 6-ия китайски панаир в Истанбул

До неделя включително продължава започналият Шести панаир на китайските производители, които се произвежда в Истанбул. На него доставки на стоки ще договорят над 10 000 търговци основно от Турция, Гърция, България, Грузия и други страни, съобщава „Синхуа”.

Подписваме меморандум с китайската провинция Хайнан

Министерството на икономиката и китайската провинция Хайнан ще подпишат Меморандум за сътрудничество до дни, съобщиха от пресслужбата на ведомството след среща на министър Емил Караниколов и Сяо Дзие, председател на Асоциацията на Хайнан за приятелство с други страни. На срещата е присъствал и посланикът на Китай в България Дун Сяоцзюн.