Специалисти от Тексаския университет в Далас установиха, че намаляването на глюкозата в кръвта потиска развитието на някои видове рак, съобщи сайтът MedicalXpress.

В рамките на изследването лабораторни мишки, засегнати от белодробен рак, преминали на кетогенна (нисковъглехидратна) диета с високо съдържание на мазнини и средно съдържание на протеини. У гризачите освен това били инжектирани препарати, които намаляват нивото на кръвната захар.

Резултатите показали, че това попречило на развитието на плоскоклетъчен карцином, макар да не намалило размерите на раковите образувания. Учените изследвали също нивото на кръвната захар у 192-ма пациенти, засегнати от плоскоклетъчен рак на белите дробове или хранопровода, както и у 120 пациенти, засегнати от белодробен аденокарцином.

Сред пациентите от първата група била открита взаимовръзка между високото ниво на кръвната захар и по-лошия им шанс за оцеляване.

По думите на специалистите, контролът на кръвната захар е нов метод за потискане растежа на ракови клетки. Методът не води до директното им унищожаване, но дава възможност ракът да се превърне в хронично заболяване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекари: Пристрастяването към интернет шопинга е психичен проблем

Германски психотерапевти настояват пристрастяването към пазаруването в интернет да бъде признато за психично разстройство, защото има особени симптоми, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Силата на „женското злато“ в студените дни

Твърди се, че египетската кралица Нефертити дължала своята красота на редовното използване на масло от ший. То е изключително ценно поради състава си и въздействието, което оказва върху кожата.