0

Д нес православната църква отбелязва деня на апостол Яков Алфеев и на преподобните Андроник и Атанасия.

Днес православната църква отбелязва деня на апостол Яков Алфеев и на преподобните Андроник и Атанасия.

Свети Яков Алфеев бил брат на апостол и евангелист Матей. Като един от дванадесетте апостоли след деня на Петдесетница и той се заел с мисионерска дейност. Неговите проповеди започнали от Йерусалим и Палестина и продължил в много други близки и далечни страни. Апостолският живот на светеца бил изпълнен с премеждия и страдания. Умрял като мъченик, разпънат на кръст за назидание на добродетелните християни.

След слизане на Пресветия Дух на Петдесетница, Яков Алфеев заедно с другите апостоли проповядвал словото Божие първо в Йерусалим и цяла Палестина, а след това и в редица близки и далечни страни. Бил заедно с апостол Андрей Първозвани в Едеса. Също ходил на проповед в Газа, Елевтеропол и по всички други, определени от жребия му места. Бил продължително време в Египет. Престоял доста време в град Острацин, където запечатал своите апостолски подвизи с мъченическа смърт. Бил разпънат на кръст.

Преподобните Андроник и Атанасия, съпруг и съпруга, живеели в Антиохия в петия век. Те угодили на Бога с праведния си живот. Благодушно понесли изпратеното им изпитание – били лишени от двете си любими деца. Те посветили себе си на монашески живот, заради който се разделили, макар че били предани един към друг. На Бога било угодно да им покаже, че всички земни печали в Негово име се обръщат на радост и спасение.