0

В тората част от праха на великия джазмен Милчо Левиев бе разпръсната в залива край Солун, пише в днешния си брой "Телеграф".

Втората част от праха на великия джазмен Милчо Левиев бе разпръсната в залива край Солун, пише в днешния си брой "Телеграф".

Неговите приятели се събраха на яхта и направиха това на специална церемония. Първата част от тленните му останки бе разпиляна над стария Пловдив преди месец, а третата предстои в Ел Ей. „Милчо живя последните 12 години в Солун. Той обичаше този град и казваше, че обединява другите два любими за него - Пловдив със Стария град и Лос Анджелис с океана. Той живя в Стария град на Солун и се радваше на морето. Благодаря на всички, които бяха с мен - физически или с мислите си от разстояние, в този момент... Милчо беше свободен човек и сега продължава неговия свободен полет“, написа във Фейсбук вдовицата на маестрото певицата Вики Алмазиду. Преди броени дни тя претърпя спешна операция на очите заради отлепването на ретината. Заради инцидента тя пропусна да участва в журито на фестивала на колежката си Мими Иванова в Хисаря „Петнадесет лалета“.

В началото на лятото Алмазиду се прибра в България от Солун, където беше свила семейно гнездо с Милчо Левиев. Тя отиде в Пловдив, за да изпълни последното му желание - да разпръсне праха му в Стария град. На официалната церемония на Небет тепе присъства и бившият президент Петър Стоянов, който беше сред близките приятели и почитатели на джазмена. Тогава Вики изпя балада от композитора, написана в чест на Дон Елис, а на тромпет й акомпанира Дарин Иванов. Cлeд cмърттa нa Милчo Лeвиeв тя е нaмeрила cимфoничнo прoизвeдeниe, кoeтo e зaпoчнaл, нo нe e дoвършил, и се надява то да бъде финализирано от дясната му ръка Валери Костов.