Разпределят 180 млн. лева за развитие на малките населени места

Разпределят 180 млн. лева за развитие на малките населени места

180 млн. лв. ще бъдат разпределни за развитие на малките населени места. Това ще стане чрез подхода "Водено от общностите местно развитие (ВОМР)", заяви изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев по време на международна конференция.

Средствата ще дойдат от подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за "Водено от общностите местно развитие“ на Местните инициативни групи (МИГ) по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Постъпилите до момента процедури по тази подмярка са 373 броя, като от тях 234 са приключени и има подписани тристранни договори. Останалите 139 процедури са в процес на обработка. Отделно има близо 1800 проектни предложения.

Грудев призова участниците във форума да бъдат по-активни и инициативни в предложенията, които предстои да изпратят до ЕК във връзка с подхода ВОМР за следващия програмен период. Той изтъкна, че политиката за подкрепа на иновациите и дигитализацията в селските райони на ЕС ще бъде приоритет.

Подходът ВОМР има за цел да популяризира местната икономика и култура. Чрез него се предоставя правото на местната общност сама да избере пътя, по който да се развива нейният район, кои да бъдат приоритетите и накъде да бъдат насочени инвестициите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.