Разпоредба може да лиши инвалиди от помощ за наем

Разпоредба може да лиши инвалиди от помощ за наем

Разпоредба в правилника към Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ може да лиши инвалиди от помощ за наем. Това става ясно от протест на Върховната административна прокуратура срещу текст в правилника. Те настояват Върховният административен съд да го отмени.

Магистратите оспорват разпоредба, в която се казва, че помощта за хора с увреждания "се изплаща след представяне на разходооправдателен документ". По този начин се създавала правна несигурност, защото съществувала опасност помощта да не бъде изплатена, въпреки че е отпусната, ако не се представи документ за платен наем, обосновават се магистратите. Освен това според тях така записано се поставя условие не за отпускане на помощта, а за нейното изплащане. Освен това посоченото изискване не можело да се въвежда с подзаконов нормативен акт. Проблем за Върховната административна прокуратура се оказва още, че нито законът, нито подзаконовият нормативен акт посочват орган или длъжностно лице, пред което се представя документа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.