Разплащаме се за 10 секунди
3

За суми до 100 000 лв.

Разплащаме се за 10 секунди

Превеждаме пари само по номера на телефона

Незабавните преводи тръгват напролет. Официалният старт на услугата за България е обявен
за 1 април 2021 и ако тестовете сега са успешни, предвиждаме първите незабавни плащания да са факт в реална среда още през пролетта. Това обясни за вестник „Телеграф“ Ваня Ганева, мениджър „Бизнес развитие“ в БОРИКА АД.

Ползи

За крайните клиенти това означава възможност за електронни плащания в левове с незабавен или близък до незабавния ефект, в рамките на 10 секунди, достъпни 24/7/365. Прагът е 100 000 лв. Наред с незабавните плащания, проектът включва и допълнителни ползи за крайните клиенти. Такива са разплащанията на база телефонен номер, при които е достатъчно изпращачът на парите да знае мобилния номер на човека, на който превежда сумата, без необходимост от IBAN. Планира се тази функционалност да е достъпна за клиентите още тази година.

Приложение

Разплащания в търговски обекти, онлайн или във физически обекти ще бъдат възможни посредством мобилно приложение, с QR код или NFC, което ще донесе допълнителни ползи за крайните клиенти. Разработват се и функционалности, свързани с превенцията от измами, както и с борбата с прането на пари - те също са част от проекта.

Проектът „Незабавни плащания в лева“ е изключително мащабен и би бил успешен единствено със съдействието и активното участие на цялата банкова общност. Официалният му старт беше даден през януари миналата година. Беше сформирана работна група с участието на представители на БОРИКА и 8 търговски банки, уточниха от компанията.

Напредък

„Пандемията, която ни застигна, не успя да ни попречи да изпълним плановете си. През тази една година приключи процедурата по избор на доставчик и съответно беше изградена централната платежна инфраструктура, бяха актуализирани правилата за работа на БИСЕРА 6 и правилата на Национална картова и платежна схема, така че да съответстват на изискванията за незабавни плащания. Към момента 6 доставчици на платежни услуги са заявили участие в пилотния проект, през следващия месец предстоят тестове с тях“, каза още Ваня Ганева.

Изсветляване

Това е още една стъпка напред в борбата със сивата икономика, коментират експертите. „Тази технология е логична алтернатива на картовите плащания предвид удобството и бързината на извършване на превода, като предимството е незабавното заверяване на сметката на крайния получател. С въвеждането на незабавни плащания в левове ще се подобри управлението на паричните потоци на фирмите, ще се избегне забавянето при получаване на преводи и ще се ускорят плащанията по фактури. Освен това ще се елиминира рискът за онлайн търговците да не получат своевременно средствата от продажби, тъй като незабавните плащания позволяват получаването на стоките или услуги да се синхронизира с плащането“, заяви за вестник „Телеграф“ Нина Стоянова, подуправител на БНБ.

Купуваме повече стоки онлайн в пандемията

През 2020 г. растежът на онлайн търговията у нас достига 8,83% спрямо предходната 2019 година. Това става ясно от доклад на Българската е-комерс асоциация (БЕА). Общо за последните пет години годишният ръст на този дигитален сегмент в България е между 21% и 35%, сочи проучването. „Изминалата година беше повратна за развитието на онлайн търговията. Затварянето на физически обекти за дълги периоди от време принуди много бизнеси да реорганизират дейността си и да заложат на по-силно интернет присъствие. Това доведе до сериозен ръст на новите запитвания за онлайн магазини и други дигитални проекти” - коментира Любомир Русанов, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ и член на БЕА. Според него тази тенденция тепърва ще разширява влиянието си, дори и след утихването на пандемията.

Незабавните преводи ще улеснят потребителя

Незабавните преводи ще улеснят потребителите и търговците, няма да има забавени плащания. Това коментира за вестник „Телеграф“ депутатът от ГЕРБ Александър Иванов и член на бюджетната комисия в парламента по повод незабавните преводи. По думите му електронните разплащания са от полза на икономиката ни. „Като основен ефект в развитието на икономиката българите започнаха да използват онлайн банкиране, електронни разплащания, дебитни и кредитни карти. Появиха се много фин тех компании, които предоставят модерна и бърза възможност за разплащания“, каза депутатът Александър Иванов по повод ускореното навлизане на електронните разплащания. „През изминалата година видяхме затваряне на доста търговски обекти физически, онлайн оборотът на магазините се повиши значително, в това число похарчените средства от гражданите бяха значително повече. Като основен ефект на дегитализацията на парите е изсветляването на икономиката. През последните години усилията на българската държава и законодателните промени поощряват електронните разплащания“, коментира Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.