Разпитват действащ зам.-министър за Миню Стайков

Разпитват действащ зам.-министър за Миню Стайков

Алкохолният бос отговаря пред спецсъда за афера с еврофондове

Зам.-министърът на земеделието Лозана Василева ще бъде призована като свидетел по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков. Това стана ясно по време на заседанието в Специализирания наказателен съд днес.

Делото продължава с разпит на свидетели, предимно чиновници от ДФ „Земеделие“. Миню Стайков е подсъдим заедно с още 13 души за злоупотреби с еврофондове. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В днешното съдебно заседание бяха направени допълнителни доказателствени искания от страна на защитата, които прокуратурата също намира за относими - да бъдат разпитани и други длъжностни лица, заемащи висши ръководи длъжности в Държавен фонд земеделие (ДФЗ) и в Министерство на земеделието храните и горите“, обясни прокурор Ангел Кънев.

Колкото до това, че сред исканите за разпит е и зам.-министър, прокурорът обясни, че искането на защитата по отношение на посочените свидетели в днешното заседание е по повод на длъжности, които те са заемали в Държавен фонд земеделие за периода, който е по делото. Бившият изпълнителен директор на ДФЗ Живко Живков е бил разпитан в предходното съдебно заседание. Прокурорът напомни, че списъкът на всички свидетели по делото е приложен по обвинителният акт, съдът сам определя кой свидетел в кое съдебно заседание да бъде разпитан. „По това наказателно производство е разпитван Румен Порожанов, той все още не е разпитан в съдебна фаза на назателното производство. Все още в съдебна фаза не е разпитван този свидетел“, каза още Кънев. Той обясни, че няма свидетел, който е разпитван на досъдебна фаза да е изключен от прокуратурата и да не е искан в съдебна фаза. „Кога ще бъде разпитан конкретен свидетел е в компетенциите на съда да реши – той преценя кой кога да призове“, посочи Кънев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.