0

А мерикански учени оповестиха, че са успели да създадат функционални части на сърце от колаген с помощта на триизмерен принтер, предаде АФП. Те увериха, че става въпрос за пробив, който може един ден да позволи да се създадат цели органи.

Американски учени оповестиха, че са успели да създадат функционални части на сърце от колаген с помощта на триизмерен принтер, предаде АФП. Те увериха, че става въпрос за пробив, който може един ден да позволи да се създадат цели органи.

Технологията успява да възпроизведе сложни биологични структури в човешкия организъм. "Доказахме, че е възможно на базата на колаген да се създаде с триизмерен принтер сърдечна клапа, която функционира", заяви един от авторите на изследването Адам Файнбърг от университета Карнеги Мелън.

Предишните опити за принтиране на тези части от сърцето, известни като извънклетъчни матрици, не бяха успешни.

През месец април учени от университета в Тел Авив представиха прототип на човешко сърце с кръвоносни съдове, което е създадено с триизмерен принтер въз основа на човешки тъкани, но не може да изпомпва кръв.

Колагенът е идеален за целта материал, защото се съдържа във всички тъкани на човешкия организъм. Първите опити за принтиране довели до прототип с желеобразна форма, но специалистите от Карнеги Мелън успели да го втвърдят посредством бързи промени на pH.

"Това е първа версия на сърдечна клапа, така че създаваното от нас в бъдеще ще става все по-добро", отбеляза Файнбърг.