Разорават между 250 – 350 000 декара с пшеница в Добруджа
3

Разорават между 250 – 350 000 декара с пшеница в Добруджа

Между 250 и 300 хиляди декара с пшеница в област Добрич са разорани, съобщи по време на Деня на отворени врати в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“. В някои общини, особено в каварненските села Било, Белгун, Септемврийци, положението е много сериозно.

Има места, където на 1 кв. метър има по 5-6 стръка пшеница, от които само половината имат класове. Според проф. д-р Киряков, добивите от пшеница тази година ще бъдат с над 30% по-ниски в сравнение с миналата година. Средният добив от декар няма да надхвърли 400 килограма, на места ще бъде дори от 50 до 150 кг от декар.

Причината за тази тревожна картина е сушата, както и фактът, че производителите пренебрегват българските сортове и експериментират рисково. Имало посеви, при които само една трета от класовете са запазили зърното, а самите класове често са с малко озърняване.

„Българските сортове са създадени с данъците на нашите земеделци и това са техните сортове. Ако продължават да не харесват българската селекция, защото била нискодобивна и създавала проблеми, може да стигнем до там, че тя да изчезне изцяло“, алармира проф. Киряков. Той допълни, че за разлика от чуждестранните сортове, родните са пригодени към местните условия с чести пролетни засушавания.

Иван Киряков прогнозира, че жътвата тази година ще стартира по-рано от обикновено – в третата десетдневка на юни, тъй като с всеки изминал ден пшениците променят цвета си.

Доц. д-р Галина Михова коментира, че като цяло в страната есенниците са в много добро състояние. В Добруджа обаче проблемът е сериозен заради неадекватно изградена сортова структура и грешни технологични решения от страна на производителите. „Допуснаха се грешки в сеитбата – тя се извърши извън препоръчителните за региона срокове. Бяха вземани неадекватни решения, късно се реагираше. Недооценен беше ниският влагозапас, необосновано се вложиха големи количества азотни торове – и сушата си каза думата“, заяви доц. Михова.

В Деня на отворените врати Добруджанският земеделски институт представи 20 сорта пшеница, в т. ч. 5 сорта твърди пшеници, 8 сорта тритикале, 4 сорта фасул и 22 хибрида слънчоглед.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.