Размисли на едно муле

Размисли на едно муле

"Аз те разбирам, знам какво е моралът. Ама по принцип те, бабичките, се връзват. Аз те разбирам ти какво искаш да ми кажеш, но... Вярно е, че той, Господ, гледа отгоре, но той, Господ, ако е решил нещо да ми даде на мене, значи е решил нещо добро да направи за мене, а другия да го изгори."

С такава богоугодна трактовка телефонен измамник, който ме вербува за муле преди време, се опитваше да счупи и "последните ми задръжки", породени от това, че ако се хвана да работя за него, трябва да крада не от богатите, а от възрастни бабички.
"Интервюто" за работа ми го проведе по телефона тарикат, представил се като Стефан, който в първия момент си беше набелязал на случаен принцип по телефонния ми номер за жертва. За жертва, която да клъвне и да хвърли през балкона някоя хилядарка. Явно обаче видя в мен потенциал и за нула време ме прехвърли от партидата на жертвите в тази на измамниците. Така станах муле, муле за един сезон.
Кратките полицейски съобщения за поредната телефонна измама не могат да покажат целия спектър на вълненията, емоциите и драмите, които се случват по веригата от участници от фаталното обаждане на измамника до позвъняването в полицията, че сте станали жертва на престъпници.
Вътрешните драми започват доста преди позвъняването на жертвата, тогава, когато бандите за телефонни измами си набират посредниците - мулетата. В много от случаите това са хора без занаят и доходи, които са пуснали обява, с надежда да започнат да си подреждат живота. За един такъв човек перспективата да получи за няколко дни печалба от 5, 10 или 20 хиляди лева звучи като шанс за "пълна промяна" на фона от доходите в провинцията, които в много случаи не надхвърлят 7-10 хиляди лева годишно.
"Разбира се, винаги можеш да се откажеш, това не е за цял живот" - убеждава ме патронът. А истината е съвсем различна - подадеш ли ръка, или работиш за тях, или те предават на полицията, знаят кой си, знаят телефона ти. И така от муле измамник се връщаш в категорията на жертвите.
В две трети от случаите на телефонни измами в Шуменско полицията е успяла да залови посредниците и да ги изправи на съд. Така че работата е високорискова. Не всички издържат, някои се предават сами. Няма да забравя първата си "жертва", старица, която излъгали, че трябват пари за животоспасяваща операция на катастрофиралия й син. Дори след като полицай й обясняваше, че всичко е наред, че не трябват пари, че са й звънили телефонни измамници, жената не спираше трепереща да пита: "А синът ми ще се оправи ли?"
Или друг от случаите, в които болна жена беше увила за измамниците всички семейни спестявания и чакаше седнала до съпруга си с ампутиран крак да дойде "човекът на д-р Петров" да ги вземе.
Тези лични драми няма да трогнат по никакъв начин Стефан и неговите колеги, за които плячката е Божи дар за тях, и наказание от Господа за жертвите. Някъде извън кадър остава и самодоволният кикот на бандюгите, докато броят поредната купчина пари. Един от начините да бъдат лишени от това удоволствие е да не им помагаме. Затова един апел към всички, които биха се изкушили - не ставай муле. Спаси старица. Спаси себе си!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.