Разминаването на старостта и мъдростта

Разминаването на старостта и мъдростта

Кой казва, че с възрастта се помъдрява? Отговорът е в поговорката – не питай старо, а питай патило. Най-разпространената форма за трупане на практически опит е чрез крошетата на живота, стига това да не доведе до трайни мозъчни увреждания.

В отговор на легендите за мъдрите старци ще припомня думите на един английски политик, че младият глупак на старини става стар глупак. Противните твърдения са ала-бала за наивници, което се доказва със случаи от практиката. Бях с десетина години по-млад, когато веднъж се прекарах и дадох 5 лв. на едни лачени моми в помощ на някаква кауза, която вече съм забравил. После се усетих, че нещо не е наред и два дни с горчивина се ядосвах. Не че парите бяха толкова много, а се огорчих, че съм толкова наивен. Случват се такива работи, важното е след това да запомниш поуките. Като историята за онези двамата, дето отишли на Узунджовския панаир, там се напили, откраднали им коня с каруцата и два пъти ги били. На връщане, докато куцукали по прашния път, единият казал: „Нищо де, поне ще ни е за поука“. Човек така е устроен, че е така с повечето поуки, уви. Приписват на Гьоте мисълта, че където глупостта е образец, там разумът е безумие. С цялото ми уважение към българските пенсионери, но сред тях има блестящи примери на наивност и глупост.

Да започнем с ало измамниците. Ами те ги щавиха години наред с едни и същи номера, а пенсионерите метнаха толкова пари от балконите, колкото топки не е метнал към коша и Майкъл Джордан. Полицията печата листовки, обикаляше по домове и клубове за пенсионери, откачиха им се ченетата от приказки. Накратко - ченгетата проведоха беседи с мащабите на възрожденски просветители, но резултатите бяха не кой знае какви. Никой не може да разклати непоколебимата увереност на нашия пенсионер в собственото му мнение и правота. Накрая цялата работа приключи, като изловиха 3-4 ромски банди, които бяха достигнали съвършенство в този бизнес. Досадното в този свят е, че глупаците са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения. Не е нужно да си натрупал възраст, трудов стаж и опит, а трябва да си се излюпил миналата седмица от яйце, за да се вържеш на рядко нахалния и безочлив номер, че ако дадеш 3000 лв., пенсията ти ще стане 8000 лв. Така се прекара една русенска пенсионерка. Трябва да си живял години наред в обиталище на друга планета, за да допуснеш, че у нас има пенсия от 8000 лв. Трябва никога през живота си да не си гледал телевизия, за да не знаеш танталовите мъки на пенсионната ни система и размерите на пенсиите у нас. Не е страшно и не е обидно, че ти трябват пари, обидното е, че не използваш мозъка си по правилния начин. По трудния начин жертвите на измами разбират, че парите създават проблеми и тогава забравяш колко непреодолими са ти се стрували други стари проблеми. Да не се лъжем - мошениците ще продължат да обикалят около кротките пенсионери както бенгалски тигър обикаля индийско село. А в техните глави бръмчат бръмбари и се хващат на всяка идиотщина. Май полицаите бяха набарали правилния просветителски подход. Само че темата трябва да бъде променена. Нужно е да се организират по места курсове по психология за пенсионери. На тях да се обяснява, че не всеки, който ти обещава нещо, ти мисли доброто, не всеки, който е остарял, е задължително помъдрял и че твърдата убеденост в собствената непогрешимост е вид изменена упоритост от диващина и простотия. Така хем ще им бъде уплътнено времето, за да не остава време за глупости, хем може и да се постигне и някаква превенция. За съжаление възрастните хора са ощетени от факта, че за разлика от младите имат твърде малко време да поправят грешките си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.