Разкъсaната тръба във Варненското езеро е затапена
4

Разкъсaната тръба във Варненското езеро е затапена

270 метра е дължината на авариралата тръба във Варненското езеро, от която няма изтичане на фекални води, защото е затапена от двете страни. Екип от 14 водолази и наземен персонал работят на обекта.

Това съобщи  Христо Николов, главен инженер на фирма „Хидроремонт“ - подизпълнител на дейностите, които се извършват под вода във Варненското езеро. Разкъсването на тръбопровода е станало под механично въздействие, категоричен е специалистът. Дейностите в момента са на етап премахване на дефектиралия участък на тръбопровода, който вече е изваден и укрепен.

„В момента предстои заваряване, монтаж, изливане на тежести, изпитание, а в същото време подготвяме траншея на дълбочина от 22 метра под водното ниво, в която ще бъде положен новият тръбопровод. Преди това нямам представа на колко метра е била тръбата. Ние я открихме на дълбочина около 13 метра – разчупена на две“, коментира още експертът.

Той обаче не се нае да потвърди теорията, че тръбопроводът е бил ударен от кораб или пък е разкъсан, поради некачествен монтаж. „Ние намерихме съоръжението отгоре, разкъсано. Останалата част от тръбопровода частично е под дъното, което означава, че и другата част може да е била под дъното, но поради външно въздействие да е изкаран отгоре. Може да се е напълнил с въздух, много неща са възможни...“, добави още инж. Николов.

Новата тръба е с външен диаметър 500 милиметра. Утре започва прокопаването на траншеята с обем от около 50 - 60 хил. куб./метра, в която ще бъде положен новия тръбопровод. Чисто технологично за ремонта са необходими около 45 дни. Ремонтните дейности обаче са силно зависими от метеорологичните условия и корабоплаването, тъй като се работи във фарватера.

След ремонта няма да е възможен инцидент с кораб, който да предизвика нова авария, тъй като, според проекта, тръбата ще бъде положена на 22 метра, а корабите които преминават, са с максимална дълбочина на газене от 11 - 12 метра. Гаранцията за новия участък ще бъде 8 години.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.