Разкриват профи паралелка в селско школо

Разкриват профи паралелка в селско школо

Професионална паралелка по „Текстилно производство” (професия „Работник в текстилното производство”) ще бъде разкрита в досегашното основно училище „Черноризец Храбър“в село Крушаре, съобщи кметът на Сливен Стефан Христов, който уточни, че със заповед на министъра на образованието селското школо става обединено.

Той припомни, че предложението е било внесено от него в края на м.г.пред местния парламент и получи неговото одобрение. Завършилите Х клас 26 ученици ще придобият I степен на професионална квалификация и ще могат да продължат образованието си във II степен на гимназиалния етап в професионалните гимназии в град Сливен или да започнат работа по съответната специалност.Законът за училищното и предучилищното образование въведе новата образователна структура обединено училище. В него ще  се обучават ученици от I до X клас, а курсът на обучение им ще осигурява професионална или профилирана подготовка. Стефан Радев коментира, че до идеята за преструктуриране на учебното заведение в Крушаре се е стигнало след множество разговори с жители на селото и директора на училището, където в момента се обучават 171 ученици в 10 паралелки от I до VII клас. Сградата на училището е с необходимия капацитет за преобразуването му в обединено, в дворното пространство има приспособена рампа за ученици със специални потребности. Учебното заведение разполага с 13 класни стаи, включително кабинети по информационни технологии, по химия и кабинет за провеждане на занимания по интереси. Допълнително са на разположение още пет класни стаи, които в момента не се използват. Предвидено е в срок до месец май 2021 г. да се извърши ремонт на една класна стая. Професионалното обучение ще се провежда съвместно от педагогически специалисти от ОУ „Черноризец Храбър“, които имат необходимата квалификация и педагогически специалисти от ПГТО „Добри Желязков“ в Сливен. Предвижда се учебните практики да се провеждат в работилницата на гимназията, като за целта ще бъде сключен договор между двете училища. Транспортът на учениците от  Крушаре до  Сливен и обратно ще се поеме от бюджета на школото.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.