От 1 юни по плажовете от „Златни пясъци“ до „Аспарухово“ започват работа пунктове, които ще отговарят за медицинското обслужване. Те ще са с работно време от 8 до 18 часа, съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Св. Клементина“, което всяка година отговаря за обезпечаването на тази дейност.

Медици ще има както в курорта „Златни пясъци“, където пунктовете са седем, така и в комплекса „Св. Св. Константин и Елена“, „Кабакум“, „Слънчев ден“, „Аспарухово“ и плажовете във Варна. Безплатна e медицинска помощ  по плажовете във Варна и курортните комплекси. Лекарите и тази година са предимно млади хора на средна възраст около 35 години, каза oщe доктор Иванов.

Медицински пунктове ще бъдат разкрити на 27 места, като обхващат всички плажове. Екипите се състоят от лекари-реаниматори, фелдшери, медицински сестри и шофьори на три реанимобила, които са посоянно на разположение. Всички лекари са преминали обучителни курсове, а пунктовете са ремонтирани основно и оборудвани съгласно Наредбата за водно-спасителна дейност.

Екипите разполагат и с мобилни телефони,  за да поддържат постоянна връзка помежду си. Д-р Иванов припомни, че през миналата година няма случаи на удавяния. Двама пострадали са били настанени в реанимация, но са се възстановили.

„Най-честите повиквания бяха, когато имаше червен или жълт флаг, когато туристите не се съобразяват с предупреждението. Обикновено това са хора, които са употребили или алкохол или други упойващи вещества, обясни д-р Иванов.

Искам да кажа на хората да се къпят само в охраняеми зони, където има спасителни и медицински екипи, които могат да окажат помощ. И то в работно време. Това важи особено за семействата с малки деца, коментира още медикът.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини