Разкриват гробницата на знатен римски владетел до Малтепе
2

Разкриват гробницата на знатен римски владетел до Малтепе

Срутила се не кула, а фундамент, върху който имало 4-метрова сграда, опасяват се да няма затрупан иманяр

Гробницата на знатен римски аристократ най-вероятно ще бъде разкрита при археологическите разкопки на могилата Малтепе това лято. Това обяви директорът на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов на пресконференция за стартирането на тазгодишните археологически проучвания в Пловдив и региона.

Той уточни, че проучването на Малтепе ще приключи тази година. „Тази година на север, извън кулата, на кота 0 , всички измервания показват наличието на позитивна аномалия – нещо, което го има над терена. И аз много се надявам на север от монумента, там, където е минавал и римският път, да открием и гробница“, каза Кисьов. Той обясни, че на върха на могилата Малтепе най-вероятно е имало 4-метрова сграда, изпълнявала преди векове ролята на храм, в която е била разположена статуя на владетеля или на някое божество. „Вътре в храма на върха е имало статуя или стауарна група. Тя не е била на открито, а е била в постройката. Такава е била практиката в Римската империя – прави се храм на починалия и вътре в храма е статуята – негова или на божество, а някъде наоколо трябва да е и неговата гробница“, разказа директорът на музея. Доказателство в подкрепа на думите му са излизащите от западната страна на могилата квадри и  архитектурни елементи, които са от тази сграда. „Трябва да проучим цялата западна и северна част, за да видим дали това на север е гробница“, каза още той.

По думите му кулата, която през зимата се срути, не е кула, а е фундамент, върху който е стояла въпросната сграда.

„Това не е кула. Това е масивно подземно съоръжение, което представлява зидан фундамент, който е вътре в могилния насип. Той не може да стои самостоятелно, ако могилният насип го няма. Веднага възниква въпросът защо е изграден. Той е с 23 метра височина. Изграждан е стъпаловидно, защото горният постамент от пет реда квадри, тежи 42 тона. 42 тона тежи само мраморният постамент, а върху него е стъпвала някаква сграда“, обясни Костадин Кисьов. Според него миналото лято там са били открити два капитела и малък фрагмент от колона. Това е доказателството, че отгоре върху фундамента е имало сграда от типа на така наречените храмови постройки. Според изчисления от диаметър на колоните сградата е била висока около 4 метра. Това лято се очаква археолозите да открият още архитектурни детайли от тази сграда, като идеята е след време тя да бъде възстановена и експонирана на старото си място.

„По принцип такъв тип обекти в Европа няма. Има подобни, но толкова монументални няма. И по принцип могилите и гробниците се свързват. Тоест, това е храмът на този, който е погребан вътре“, предполага Кисьов. Затова той и колегите му това лято ще насочат усилия към разкриването на гробницата на знатния римски владетел.

Фундаментът пък най-вероятно се е срутил заради старите иманярски тунели. „Ние все още не сме наясно напълно и се надявам да няма лоши изненади по отношение на причината за срутването. Не сме държали охрана нощно време- надявам се да няма някой, който да е отишъл да рови и да е останал там. Видяхте, че имаше земетресения – не е паднал нито един камък. Единствената причина според мен да се случи това нещо е, че иманярският тунел, чиято стена разкрихме, където влиза в съоръжението, най-вероятно неговата стена се е разрушила. Това е повлякло земни маси, които са съборили облицовката на южната стена“, предположи ръководителят на разкопките на Малтепе.

Това лято фундаментът ще бъде засипан, за да може да се реставрира разрушения му ъгъл.

В НИКН преди три месеца Костадин Кисьов е внесъл технически проект за избор на изпълнител на засипването. „Реставрацията и консервацията в момента е изцяло в ръцете на Министерството на културата“, каза той.

Община Пловдив стартира новия археологически сезон с проучвания на „Форума – изток и юг“ и могилата „Малтепе“. Успоредно с това ще се работи и по обектите „Източна порта“, „Небет тепе“ и „Одеон“. Това още стана ясно по време на съвместната пресконференция на кмета на Пловдив Здравко Димитров, кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, заместник-кмета на Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов и директора на Регионалния археологически музей доц. Костадин Кисьов.

„Археологическите проучвания са приоритет на община Пловдив в този мандат. Продължава нашият ангажимент към наследството на Пловдив, както и към мащабния проект по разкриването на „Малтепе“, заяви Димитров.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.